Izložba fotografija "Biseri Zlatnog oka" od utorka u Muzeju Vojvodine

Izložba fotografija "Biseri Zlatnog oka - prvonagrađene fotografije 1961-2021" biće otvorena u utorak, 23. novembra, u Muzeju Vojvodine.
Izložba je priređena povodom 60 godina od prve izložbe fotografija "Zlatno oko" 1961. godine.
 
Otvaranje je u 18 sati.

"U oktobru 1961. prvi put je zasijalo 'Zlatno oko', a Novi Sad i nekadašnja Jugoslavija su dobili kultnu, prestižnu i tradicionalnu izložbu, višedecenijsko stecište svetskog fotografskog stvaralaštva. Kontinuitet održavanja 'Zlatnog oka', rođenog u tadašnjoj avangardnoj Tehničkoj tribini, dobio je potom još veći zamah u okrilju agilnog Foto i kino kluba 'Branko Bajić', da bi od 1973, stasalo u jedan od najcenjenijih svetskih fotografskih salona. Organizatori su, sve do 1993, kada je 'Zlatno oko' na podmukao način 'ugašeno', uspeli da sakupe nekoliko stotina vrhunskih svetskih fotografija: autori su se saglasili da Novi Sad u posebno osnovanoj Foto galeriji čuva njihove radove, kao temelj budućeg i onda jedinstvenog Muzeja fotografije u svetu", navodi Borivoje Mirosavljević, majstor jugoslovenske fotografije i prvi dobitnik nagrade "Zlatno oko" 1961. godine.

Kako kaže, darodavci, širom sveta, primili su iz Novog Sada i odgovarajuće pismene sertifikate s prigodnim zahvalnicama. Tako je nastala kolekcija vrhunskih fotografskih radova iz više od pedeset zemalja sa svih kontinenata.
 
"U trenutku kada se očekivala finalizacija sjajne ideje i odluka o otvaranju jedinstvenog fotografskog muzeja u Novom Sadu, dogodile su se velike društvene promene, Jugoslavija je propala, došlo je do poznatih transformacija društvenih organizacija i vlasništva nad njihovom imovinom. Lov u mutnom je učinio svoje, pa je tako i  blago 'Zlatnog oka', pomešano sa otpadom i đubretom, dospelo na gradsku deponiju. Propale su mnoge vrednosti, ali je, ipak, deo tog neponovljivog blaga sačuvan zahvaljujući entuzijastima. Ono što je sačuvano očekuje, već decenijama, da bude vraćeno, tamo gde pripada. Zadruga MEDIJAKULT, Društvo novinara Vojvodine i Muzej Vojvodine, uz pomoć Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, nastoje da i ovom, trećom izložbom, podsete na 'preživele bisere' 'Zlatnog oka' u nadi da će oni naći mesto u budućem našem, prvom i uopšte jedinom, Muzeju fotografije čija je realizacija planirana u novoj Strategiji razvoja kulture Republike Srbije do 2027", navodi Mirosavljević.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič