Predavanje o nutritivnim alergijama i anafilaksi u petak u Skupštini grada

Udruženje "Alergija i ja" u petak, 17. decembra organizuje predavanje "Anafilaksija-život nije kocka" u Plavoj sali Skupštine grada.
Predavanje o nutritivnim alergijama i anafilaksi u petak u Skupštini grada
Foto: 021.rs

Predavanje je posvećeno upoznavanju sa nutritivnim alergijama i anafilaksi - najtežem pojavnom obliku alergijske reakcije koja može imati i fatalni ishod ukoliko izostane pravovremena i odgovarajuća terapija. 

O nutritivnim alergijama, anafilaksi, njenim simptomima i lečenju pričaće dr Andrea Đuretić i docent dr Borko Milovanović, specijalisti alergologije i imunologije Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. 

O svom iskustvu kao majke deteta sa nutritivnim alergijama govoriće Snežana Šundić Vardić, predsednica Udruženja.
 
Prema evropskim statističkim podacima svaki drugi čovek ima simptome alergija, inhalatornih ili nutritivnih. U Evropi, prema podacima iz 2019. godine, 17 miliona ljudi pati od alergija na hranu, a u poslednjih 20 godina broj dece koja imaju alergije na hranu se udvostručio.
 
Veliki broj dece koji pate od alergija ima i neke druge bolesti iz atopijskog spektra kao što su atopijski dermatitis (ekcem), alergijski rinitis i astma. 
 
U Srbiji, prema nekim procenama od alergije na hranu boluje 20 odsto odraslih i 30 odsto dece. Ovakve brojke su zabrinjavajuće kao i činjenica da se o ovim oboljenjima malo zna čak i u stručnoj javnosti.
 
Roditeljima, odnosno članovima porodice, dece koja imaju neku od alergijskih bolesti veoma često nedostaju potrebne informacije na koji način mogu da pomognu svom detetu, a na taj način i sebi, jer alergijske bolesti utiču na kvalitet života cele porodice. 
 
Članovi porodice osobe sa nutritivnim alergijama bi trebalo da budu u mogućnosti da odgovore i na specifične potrebe dece koje se mogu odnositi na ocenu da li su određena hrana ili pojedine aktivnosti bezbedne za njih, da li određeni simptomi ukazuju na to da se kod deteta trenutno događa alergijska reakcija, kako da reaguju u takvim situacijama, da prepoznaju da li se dete zbog svog zdravstvenog stanja u odnosu na drugu decu oseća drugačije, usamljeno, izolovano i sl.
 
Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijma, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani "Alergija i ja" je prvo udruženje pacijenata u Srbiji koje se bavi pitanjima alergija, celijakije i drugih bolesti koje zahtevaju posebnu ishranu, pružanjem direktne pomoći i podrške pacijentima, po pitanjima ljudskih i zdravstvenih prava.
 
Jedan od ciljeva Udruženja je i podizanje svesti javnosti o bolestima iz atopijskog spektra kao što su atopijski dermatitis, alergije, alergijski rhinitis i astma kroz organizaciju predavanja, seminara, okruglih stolova i savetovališta.
 
Predavanje počinje u 17 časova. Zbog trenutne epidemiološke situacije broj učenika je ograničen, te je obavezno da se prijavite na mejl adresu ana.drazilovic@alergijaija.com . Mejl naslovite "NSPrijava". 
 
Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Ninu Janić Brusnjai na broj telefona 064/ 274 21 94 ili na mejl adresu ninajanic@hotmail.com.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič