Odloženo predstavljanje "Brevijara ulica Novog naselja" u parku "Među brezama"

Predstavljanje izdanja "Brevijar ulica Novog naselja" planirano za danas, 26. decembra, u parku Među brezama, u Bate Brkića 24 u okviru festivala "Dobro došli na Novo naselje", odloženo je.

Takođe, odloženo je i otvaranje Binacikla, novog mesta okupljanja u Novom Sadu. Inicijativu Binacikl sprovodi neformalna grupa studenata četvrte godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, uz podršku i mentorstvo Novog kulturnog naselja.

Osim toga, bilo je planirano da u Galeriji sa dvorišne strane Braće Dronjak 15 bude otvorena izložba video, vajarskih i foto radova nastalih tokom četiri godine programa "MagiC Carpets", u kom je Novo kulturno naselje ove godine ugostilo češkog umetnika Viktora Vejvodu. 

Potom je trebalo da sledi predstavljanje knjige "Brevijar ulica Novog naselja". Brevijar obuhvata ukupno 43 ulice na potezu istok-zapad između Bulevara Evrope i Veterničke rampe i sever-jug između Bulevara Vojvode Stepe i Futoškog puta. Uz naziv svake ulice postoji i biografija ličnosti i njen portet ili objašnjenje pojma po kojem je ulica dobila ime.
 
"Novo kulturno naselje" prethodno je objavilo knjigu "Na putu do Kulturnog centra", a sada dolazi izdanje sa novonaseljskim ulicama, i to dok je u pripremi monografija kvarta.
 
Kako su ranije rekli za 021.rs u NKN, brevijar će biti priča o ljudima i pojmovima po kojima ulice na Novom naselju nose ime. Fotografije ulica i ličnosti po kojima nose ime, te tekstovi o njima, sakupljeni su na jednom mestu. 
 
"Čitaoci će moći da saznaju da je Kaća Dejanović jedan period Drugog svetskog rata provela u zatvoru u Budimpešti i da je učestvovala u mnogim bitkama. Dušan Danilović je u Novi Sad došao da izučava krojački zanat, ali ga je rat odveo u skroz drugom pravcu. Rodoljub Čolaković je učestvovao u Španskom građanskom ratu, a posle Drugog svetskog rata je bio ministar prosvete u Saveznoj vladi. Mnoga imena su iz perioda Narodnooslobodilačke borbe, što je negde i logično s obzirom na period kada je Novo naselje nastajalo. Naravno, ovo je samo deo onoga što će građani moći da pronađu u brevijaru", rekli su ranije za 021.rs u "Novom kulturnom naselju".
 
"Finale" festivala "Dobro došli na Novo naselje" trebalo je da počne danas, 26. decembra, u 17 časova.
  • Zo

    27.12.2021 02:54
    Novo naselje vapi za metlom
    Podrzavam dogadjanja i ulaganje u kulturu ali tek posle ciscenja divljih deponija i smeca jer to je osnov da bi krenuli sa kulturom.
    Ne moze covek koji se nikada nije okupao i osisao da ide u operu i pozoriste kao sto ni Novo naselje neuredno i zapusteno ne treba da bude podijum za kulturna desavanja. Novo kulturno naselje prvo da organizuje ciscenje pa tek onda dogadjanja. Sve po redu…
  • Rasa sa salasa

    26.12.2021 13:33
    Ali nema više Čaki Lajoša...
    Nema moje ulice.
  • /

    26.12.2021 12:58
    /
    novo naselje, osim satelita je tu od 80ih godina.
    da li je tu dovoljno dugo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič