O simbolizmu u hrvatskoj umetnosti u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje "Simbolizam u hrvatskoj umetnosti" dr Petra Vugrineca, biće organizovano u petak, 21. januara, u Galeriji Matice srpske.

Događaj se organizuje u okviru pratećeg programa izložbe "Život - San - Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma".

Predavanje se temelji na višegodišnjem istraživanju simbolizma u evropskom slikarstvu i vajarstvu te utvrđivanju podudarnosti tendencija u hrvatskoj umetnosti, gde simbolizam postaje dominantan pravac upravo u razdoblju moderne, na prelazu iz 19. u 20. vek. 

Na primerima protagonista simbolizma u hrvatskoj umetnosti, od kojih možemo izdvojiti najznačajnija imena a to su: Vlaho Bukovac, Bela Čikoš Sesija, Emanuel Vidović, Tomislav Кrizman, Mirko Rački, Robert Frangeš Mihanović i Ivan Meštrović, ukazaće se na uticaj evropskog simbolizma ali i autohtone karakteristike hrvatskog obola ovom panevropskom duhovnom pravcu. 
 
S obzirom na sveprožimajuću karakteristiku pravca primeri iz likovne umetnosti biće potkrepljeni ekvivalentima iz hrvatske književnosti, a biće reči i o filozofskoj, te društvenoj pozadini zbivanja u vezi sa pojavom ovog introspektivnog pravca u Hrvatskoj.
 
Predavanje će se održati u petak, 21. januara, u Galeriji Matice srpske, u 19 časova. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".