"Rock opera" osvaja publiku i na evropskoj turneji

Članovi Hora i Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta uz Novosadski big bend na putu ka najvećim pozornicama Evrope osvojili su prvu stanicu – Italiju.
Muzički spektakl pod nazivom "Rock opera", neobičan je spoj klasične rok muzike i gvozdene opere koji, pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika, već nekoliko godina oduševljava domaću publiku. 
Prethodnih dana u to se uverila i publika Trsta, Udina i Padove.
"Projekat Rock opera je konačno izašao iz svojih lokalnih i regionalnih okvira i veoma sigurno krči put ka svojoj evropskoj muzičkoj sceni. Vrata nam je otvorila italijanska publika koja nas je oduševljeno prihvatila, i tražeći bis za bisom, dala nam do znanja da se ovde, dakako, radi o visokom umetničkom sadržaju koji prezentuju novosadski muzičari. Upravo ovakvi bliski kontakti sa publikom istančanog ukusa doprinose visokom stepenu muziciranja i prezentuju naš četvorogodišnji rad i borbu da se postavimo i predstavimo na svetskoj muzičkoj sceni", objašnjava dirigent Fedor Vrtačnik.
 
Koncertom se odražava duh autora i jedne slavne epohe rok muzike, u kojoj  su poznata imena ušla u rokenrol kuću slavnih, i vremena kada su nastali neprevaziđeni hitovi i himnični refreni koji su se prenosili od 70-ih godina na ovamo. Sama pomisao da 50 izvođača izvodi muziku Led Cepelina, Dip Parpla, Kvina, Bitlsa, Pink Flojda, Van Halena, Dorsa, Europe, Tine Tarner i drugih svetskih grupa ostavlja utisak na publiku, bez obzira na prostor iz kog dolaze. 
 
Kultura je prostor u kom nastaju i u kom se oblikuju identiteti pojedinaca, grupa i nacija. Kultura kao sadržaj, bitan je deo identiteta, a to pogotovo važi za male zemlje poput naše. Stoga su uspešni kulturni projekti šansa i da takozvani mali narodi dođu u centar međunarodne paznje. Zato, slavimo kulturu, slavimo muziku i bavimo se plemenitim stvarima osvajajući time nova podneblja i srca svih koji nas slušaju. E to je u bio cilj Rock opere i svih nas uključenih u ovaj projekat", dodaje Vrtačnik.
 
U spoju različitih muzičkih žanrova - roka, džeza i opere, solisti Matija Zanata, Nikola Mijić, Zoran Šandorov, Nevena Reljin i gošća iz Slovenija Jabna Šušteršič, zajedno sa članovima Opere Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog big benda, izvodili su dobro poznat program sastavljen od antologijskih muzičkih rock hitova. 
 
"Posle četiri godine i čak 38 održanih koncerata, različitost i kvalitet Rock opere više se ne dovode u pitanje. To je prepoznala i italijanska publika, koja možda nije očekivala ni vrhunska izvođenja ni toliku energiju sa scene, ali su vrlo brzo prihvatili činjenicu da pred sobom imaju spektakularan program u kojem samo mogu da uživaju. To nije repertoar koji očekujete da ume izvede Opera ili čitav hor i orkestar. I baš je u tome naše prednost", objašnjava upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.
 
Do kraja prve evropske turneje "Rock opere" predstoji još gostovanje u Ljubljani, te koncert u zagrebačkoj dvorani "Vatroslav Lisinski" 7. februara. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič