Premijera predstave "Kod Večite slavine" 21. februara u SNP-u

Premijera predstave "Kod Večite slavine" Momčila Nastasijevića u režiji Sonje Petrović biće izvedena u ponedeljak, 21. februara, na sceni "Pera Dobrinović" Srpskog narodnog pozorišta.

U pitanju je drama o fatalnosti, prokletstvu i nasleđivanju grehova, o bezgraničnosti ljubavi, patnji i pokajanju.

"Ova drama govori o praroditeljskom grehu i posledicama njihovih postupaka na generacije koje nisu učestvovale u zlodelima. Ovakav sled dogadjanja zastupa ideju da prošlost determiniše budućnost, odnosno da sadašnje generacije trpe posledice postupaka svojih predaka. Međutim, postoji još jedno - možda i važnije - pitanje od te biblijske tvrdnje o pra grehovima. Dakle, nije pitanje da li su naši preci činili zlo zbog koga mi ispaštamo, nego da li se to zlo danas prećutkuje? Stava sam da je čitava moja generacija odrastala na ne samo lažima o istoriji nego na selektovanim i prećutanim informacijama, a da priča o kulturnom i nacionalnom identitetu jednog naroda ne može da počiva na površnim informacijama jer baš tada dolazi do devijantnih i ekstremnih ponašanja. Zato ova priča ide u nazad, jer ne možemo da razumemo sadašnjost ako ne sagledamo prošlost", objašnjava rediteljka Sonja Petrović.
Preispitivanje sebe, prostora i traganje za nedokučivim, posebno kada tu potragu predvode mladi, pokazalo se kao ispravan put za Dramu Srpskog narodnog pozorišta poslednjih sezona.
 
"Naš je zadatak da mladima damo šansu. Time smo se vodili u poslednje četiri godine i zaposlili 14 mladih glumaca, dali smo priliku mladim rediteljima da se pokažu na najstarijim scenama na Balkanu i publici smo predstavili produkcije o kojima danas ceo region govori, kao što su Ko je ubio Dženis Džoplin, Midlseks ili Kafka mashine. Verujem da smo sa ovom predstavom takođe na dobrom putu", objašnjava direktor Drame Sprskog narodnog pozorišta Milovan Filipović.
 
Priča počinje pomirenjem na mestu zločina, nadomak Večite slavine da bi potom publiku konstantno vraćala unazad, pričajući priče likova koje, za razliku od većine dramskih dela, ne predstavljaju samo jednu osobu ili samo jedan karakter. Uz obilje magijskih elemenata, tradicionalnih obreda i rituala, čitava drama dešava se na najmetaforičnijem prostoru na Balkanu - u kafani. Vreme u drami ne teče linearno, preliva se iz perioda u period i to kroz izrazitu simboliku. Upravo ta Nastasijevićeva neuhvatljivost, jedan je od razloga zbog kog je ovo delo toliko izazovno, ali ujedno i privlačno za publiku.
 
"Drama "Kod Večite slavine" može da se okarakteriše kao dramska bajka, legenda ili hronika o rodoskrvnuću i zavađenim porodicama Sirčana i Podoljaca. U predstavi se služimo nematerijalnim kulturnim nasledjem Srbije i Balkana, pa se tako može opaziti dosta folklora, kako u simbolima tako i u muzici. Veoma je mistična, ponekad zastrašujuća, a ustvari samo željna ljubavi, sa ciljem da prekine model stradanja i nasilja", dodaje rediteljka.
 
U predstavi igraju: Sonja Isailović, Miloš Lazić, Stefan Starčević, Bojana Milanović, Nenad Pećinar, Dimitrije Aranđelović, Nina Rukavina, Vukašin Ranđelović, Stefan Vukić, Alisa Lacko, Mia Simonović. Muzičari: Stefan Sethaler, Danijel Sethaler, Filip Grubač, Igor Sakač i Petar Banjac. Dramaturškinje na predstavi su Mina Petrić i Nikolina Đukanović, scenografiju rade Željko Piškorić i dr Mladen Stojanović, dok je kostimografkinja Jasmina Radujko. Scenski pokret radi Igor Greksa, scenski govor dr Dejan Sredojević, dok je za dizajn svetla zadužen Nikola Marinkov. Stručni saradnik je psihološkinja Jelena Sokić. 
Premijera predstave "Kod Večite slavine" počinje u 20.30h.
 
Karte su u prodaji na biletarnici Pozorišta, a za premijerno igranje predstave neophodan je validan Digitalni zeleni sertifikat ili negativan brzi, antigenski ili PCR test.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič