Predavanje "Prva izlaganja kolekcije diplomate Beljanskog" u Spomen zbirci

Tematsko predavanje "Prva izlaganja kolekcije diplomate Beljanskog: od privatnog ka javnom", biće održano u četvrtak, 17. februara, u Spomen zbirci Pavla Beljanskog.
Fokus je na priči o prvim javnim prikazivanjima zbirke Pavla Beljanskog u Somboru i Beogradu. 
Početak je u 19 časova.
 
Ulaz je slobodan.
Kao darodavac i diplomata od karijere, Beljanski je zadužio svoj narod, naročito zahvaljujući ljubavi prema sakupljanju umetničkih dela i istančanom ukusu s kojim ih je više decenija birao. Dugogodišnje prijateljstvo sa Milanom Konjovićem nakon Drugog svetskog rata rezultiralo je prvim predstavljanjem zbirke u Somboru, kada su 27. oktobra 1945. godine svečano otvoreni Gradski muzej i biblioteka, čiji upravnik je bio Konjović. 
 
Izlaganje zbirke je zatim nastavljeno u Muzeju grada Beograda (1952–1957). 
 
O želji i pokušajima Beljanskog da najveće životno delo učini javnim i pokloni svom narodu, što će se ostvariti 1957. godine u Novom Sadu, govoriće mr Teodora Perović, istoričarka umetnosti.
  • Ce Bu

    14.02.2022 22:48
    Vojvodina
    Nije naodmet reći da je Beljanski Pavle rodom iz Gospođinaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič