Razgovori sa savremenim umetnicima u Galeriji Matice srpske

Ova nedelja u Galeriji Matice srpske biće posvećena razgovorima sa savremenim umetnicima koji izlažu svoje radove na izložbi Migracije u umetnosti - umetnost migracija.

U razgovorima će se ispitati šta savremena umetnost može da učini za društvo.

U sredu, 23. marta, u 19 sati, Galerija Matice srpske ugostiće Taus Makačevu.
 
Ova umetnica je svoj izraz pronašla kroz video-umetnost, kao i instalacije i performanse koji kritički ispituju šta se dešava kada različite kulture i tradicije dođu u dodir jedna sa drugom. Iako odrasla u Moskvi, njena porodica vodi poreklo iz regiona Kavkaza, Dagestana, te je njena umetnička praksa zasnovana na ličnim vezama sa državama pre i postsovjetizacije.
 
Često duhoviti, njeni radovi pokušavaju da testiraju otpornost slika, objekata i tela u današnjem svetu. Smelim umetničkim poduhvatima, istražuje delikatne spone između istorije umetnosti, politike, prošlosti i savremene kulture o čemu svedoči i prikazani umetnički rad Baida.
U petak, 25. marta, u 19 sati, kroz razgovor "Migracije - šta savremena umetnost može da učini?" publika će imati priliku da upozna Mladena Miljanovića, Vladana Jeremića i Renu Redle. 
 
Šta (savremena) umetnost može da učini za društvo, posebno povodom fenomena migracija? Može li umetnost biti sredstvo za preko potrebno preispitivanje naše stvarnosti? Umetničko stvaralaštvo, zbog svoje prirode, ima mogućnost da vrlo snažno, ponekad i eksplicitno ilustruje društvene pojave i probleme čineći ih manje apstraktnim za razumevanje i na taj način doprinosi razvoju društvenog dijaloga, a ponekad inicira promene u društvu. Upravo takvi primeri jesu izloženi radovi Mladena Miljanovića, Vladana Jeremića i Rene Redle. 
 
Razgovor sa umetnicima vodi Luka Kulić, jedan od autora izložbe i konzervator.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič