Projekcija filma i predavanje u Galeriji Matice srpske

U okviru pratećeg programa izložbe "Migracije u umetnosti - umetnost migracija" ove nedelje u Galeriji Matice srpske posetioce očekuju projekcija filma i predavanje.
utorak, 29. mart, 19.00 
 
- projekcija filma "Mala Palestina. Dnevnik opsade"
Iako nije i zvanično označen kao kamp, u Jarmuku se nalazi najveći broj palestinskih izbeglica u Siriji. Više od stotinu hiljada duša živelo je tamo početkom ovog veka. Njihov broj se značajno smanjio tokom građanskog rata u ovoj zemlji jer je to mesto postalo žarište sukoba Slobodne sirijske armije i njenih saveznika i provladinih snaga.
 
Ovaj prostor je pod konstantnom opsadom sirijske armije, a uticaj koji ona ima na civilno stanovništvo zabeležen je u dokumentarnom filmu "Mala Palestina, dnevnik opsade". Sniman je tri godine i predstavlja duboko emotivnu priču zajednice koja se muči da preživi u vanrednim i neočekivanim uslovima.
petak, 1. april, 19.00 
 
- predavanje "Brod - univerzalni simbol migracije" koje će održati Luka Kulić, autor izložbe i konzevator GMS.
 
Tema brodolomništva je kroz istoriju često bila motiv umetničkog stvaralaštva, o čemu svedoče Tintoretov Sveti Marko spašava Saracena od brodoloma, slike Preživeli i Talas Ivana Aizovskog, Brodolom Vilijama Tarnera, Splav Meduza Teodora Žerikoa, kao i mnoge druge. 
 
O čemu govori slika Splav Meduza Teodora Žerikoa, koja je, pored fotografija migranata koji prelaze Sredozemno more, poslužila kao inspiracija za sliku Exodus Safeta Zeca, predstavljenu na izložbi u Galeriji Matice srpske? Istorijski je važna kako zbog svoje posebnosti i tehničke izvrsnosti, tako i zbog univerzalnosti i ubedljivosti narativa – prikaza čovekovog stradanja, patnje, čovekove sudbine koja se ponavlja i manifestuje u uvek aktuelnom i dobro poznatom obliku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič