Izložba "Zgrade Lipota Baumhorna u Novom Sadu i Segedinu" u sinagogi

Izložba "Arhitektura pobožnosti – Zgrade Lipota Baumhorna u Novom Sadu i Segedinu" biće otvorena u novosadskoj sinagogi, u ponedeljak, 4. aprila.
Izložba "Zgrade Lipota Baumhorna u Novom Sadu i Segedinu" u sinagogi
Foto: 021.rs
Otvaranje je u 16.30h.
 
Izložbeni ciklus Arhitektura pobožnosti posvećen Lipotu Baumhornu, najplodnijijem arhitekti sinagoga u Evropi, nastavlja 
se u aprilu izložbama u Segedinu i Novom Sadu. 
Serijom događaja koji se održavaju od 2020. do 2022. godine Mađarski muzej arhitekture i dokumentacioni centar za zaštitu spomenika kulture (MÉM MDK), zajedno s jevrejskim opštinama Segedina i Novog Sada, obeležava 160 godina od rođenja ovog arhitekte.
 
Baumhorn je projektovao 26 sinagoga, od kojih su 22 podignute na teritoriji Ugarske, u Budimpešti i u brojnim drugim gradovima, kao što su Segedin, Novi Sad, Temišvar, Brašov, Rijeka, Lučenec i Nitra.
Izložbe predstavljaju Baumhornov izuzetan opus kroz radove fotografkinje Kristine Belavari, s fokusom na Novoj sinagogi u Segedinu, u čast njenog 120. jubileja. Pored građevinskih planova, arhivskih i savremenih dokumenata, na izložbi će biti i ritualni tekstil izrađen povodom inauguracije segedinske sinagoge, kao što su parohet i ogrtač za Toru. 
 
Na izložbi u Novom Sadu biće predstavljene i sinagoge u Vojvodini, kao i zajednice koje su ih podigle, s akcentom na sinagogama u Novom Sadu i Zrenjaninu, koje je takođe projektovao Lipot Baumhorn. Osim sinagoga, biće predstavljena i njegova svetovna zdanja, među kojima je možda najpoznatija Menratova palata u Novom Sadu.
 
Izložba će biti postavljena do 7. juna u novosadskoj sinagogi (Jevrejska 9).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič