Međunarodna izložba "Marama kao kulturni označitelj" od danas u Muzeju Vojvodine

Međunarodna izložba "Marama kao kulturni označitelj" biće otvorena danas, 18. maja u Muzeju Vojvodine, Dunavska 37.
Izložba je realizovana kao deo programskog luka "Heroine" u okviru projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022, a uz podršku Gete instituta.
Projekat je nastao u produkciji SFO (Re)konekcija/ŽeNSki muzej iz Novog Sada u saradnji sa ženskim muzejem iz Bavarske: Frauen in der Einen Welt/Museum Frauen Kultur Regional-International i Muzejom Vojvodine.
Kustoskinje Ženskog muzeja iz Bavarske, Gabi Franger, Elizabet Bala i Tijana Jakovljević Šević predstavljaju svoj dugogodišnji projekat, koji kroz jedan mikro segment ženskog odevanja, prikazuje i promišlja kulturu nošenja marama u evropskom, vanevropskom i lokalnom kontekstu - u Nemačkoj, Turskoj, Čadu, Burkini Faso, Gvatemali, Kazahstanu, Nigeriji... 
 
Kustoskinja Muzeja Vojvodine mr Katarina Radisavljević odgovara na inicijalnu priču postavkom o tradicijskom i savremenom odnosu žena u Vojvodini prema svojoj kosi i njenom pokrivanju.
 
Kao svojevrsnu meta perspektivu programske urednice ŽeNSkog muzeja, Vera Kopicl i Silvia Dražić uvrstile su u izložbu i radove savremenih umetnica: Tanje Ostojić, Persefoni Mitcou, Mašad Afsar, Nejre Latić Hulusić, Sabrine Begović-Ćorić, koji pokazuju na koje načine autorke kritički promišljaju i reinterpretiraju tradicionalne ženske uloge i funkcionalizuju ih kroz subverzivno feminističko čitanje aktuelnih društvenih fenomena.
 
Dizajn izložbe i kataloga potpisuju sestre Tijana i Mila Popović. 
 
Otvaranje izložbe je u 18 časova, a postavka se može pogledati do 30. juna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".