Tribina "Ekološki pokreti i društvena kritika" u petak na Spensu

Tribina "Ekološki pokreti i društvena kritika: Kako su počeli?" održaće se u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine na Spensu u petak, 27. maja.

Ovo je prvi u nizu događaja pod nazivom "Ekološki pokreti i društvena kritika".

Tribina će se baviti nasleđem domaćih pokreta odnosno javnom debatom oko nekoliko uspešnih primera na koje će se osvrnuti njihovi glavni akteri (Dragana Arsić iz pokreta "Odbranimo šume Fruške gore", Iva Čukić iz "Ministarstva prostora" i Iva Marković iz "Prava na vodu").

"U poslednjih nekoliko godina svedoci smo razvoja različitih ekoloških pokreta koji su reagovali na različite oblike uništavanja životne okoline od strane države – poput projekta minihidroelektrana – ili krupnog kapitala čiji dolazak u Srbiju je potpomogla upravo trenutna vlast – poput nedavnog projekta iskopavanja litijuma u Jadru", navodi se u saopštenju Udruženja građana "Eko društvena akcija", koje je organizator ovog događaja. 
 
Kako objašnjavaju, efekti ovih dubokih društvenih promena će se tek osetiti u većini slučajeva.
 
"Zato se legitimno mogu postaviti pitanja: Šta činiti? Kakva su iskustva već postojećih ekoloških pokreta u Srbiji? Kako se dalje organizovati? Ova i druga pitanja želimo da postavimo javno i otvoreno, kako bismo pokrenuli širi dijalog o bitnim aspektima organizovanja na temelju kojih su moguće društvene alternative", piše u najavi događaja.
 
Na budućim događajima u okviru ove teme, govoriće se o iskustvima regionalnih i međunarodnih projekata i o budućnosti borbe protiv litijuma u Srbiji, Evropi i šire, te o potrebi okupljanja progresivnih aktivista.
 
Tribina počinje u 17 časova, a predviđeno je da traje do 20h.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič