Razgovor "Od Prve drugarice do prkosne Ličanke: Šta je nama značila Jovanka Broz?" u Galeriji MS

Razgovor "Od Prve drugarice do prkosne Ličanke: Šta je nama značila Jovanka Broz?" biće održan u petak, 24. juna, od 19 sati, u Galeriji Matice srpske.
Razgovor dr Ivane Pantelić i Ane Panić deo je pratećeg programa izložbe "Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz". 
Odnos srpske javnosti prema supruzi jedinog predsednika SFR Jugoslavije nikada nije bio predmet sistematske naučne analize. On bi bio veoma važan za procenu uloge Jovanke Broz u istoriji Srbije i Jugoslavije u drugoj polovini 20. i na početku 21. veka.
Neformalna i formalna uloga Jovanke Broz u najdugotrajnijem mirnom razvoju Balkana u 20. veku važna je za rekonstrukciju drugih, savremenih istorijskih tema. Uloga Jovanke Broz još je značajnija zato što ona nije bila deo partijske oligarhije iz predratnog ili poratnog vremena, nije imala službene funkcije, ali je tokom dugogodišnjeg bračnog života i nastupanja u javnosti zajedno sa Josipom Brozom stekla toliki značaj da se tokom sedamdesetih godina ponekad u suprotstavljenim krugovima u SKJ i među protivnicima režima spekulisalo da je u SFR Jugoslaviji ustvari uspostavljeno savladarstvo. 
 
Retke su istorijske ličnosti za čije je naučno predstavljanje toliko važan odnos javnosti prema njima, kao što je to bio slučaj sa
Jovankom Broz. Tokom više od šest decenija, njena uloga bila je manje formalna i zavisila je od slike koja je o njoj stvorena i stava javnosti. 
 
Dr Ivana Pantelić, istoričarka, zaposlena je kao naučna saradnica u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu i jedna je od osnivačica Centra za jugoslovenske studije. Samostalno je objavila monografije "Partizanke kao građanke – društvena emancipacija
partizanki u Srbiji 1945–1953" i "Uspon i pad prve drugarice Jugoslavije, Jovanka Broz i srpska javnost 1952-2013". Kao koautorka sa Danilom Šarencem objavila je monografiju "Dve polovine sećanja: partizanski dnevnici kao izvor za istoriju Drugog svetskog rata".
 
Razgovor vodi Ana Panić, viša kustoskinja Muzeja Jugoslavije.
  • Mile rent-a mozak

    23.06.2022 12:10
    Meni nije značila ništa, ali to što meni ne znači ništa - ne znači, da ne znači našoj premijerki u nepostojećoj Vladi. Njoj, brutalno, znači. A što voli da priča, kako Jovankin duh joj noću dolazi u radnu sobu gde dugo pričaju o uspešnoj I i II palatalizaciji, padežima na autoputevima, teškim pregovorima sa Pampersom za odrasle, eBrozovizaciji i eTapiji, i još mnugo toga, dok se Prvi petao ne oglasi telefonom u 5 i 30h, sabajle - onda Igor počinje da se dere i na čiju sa telefonom i baku koja mumla u bradu da je kuća njena, i da se i strujomer i šahta vode na nju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič