Koncert "Zarđalog orkestra" u parku kod Muzeja Vojvodine

Koncert "Zarđalog orkestra", koji čine muzičari iz Novog Sada i Graca, održaće se danas, 1. jula, od 21 sat, u parku kod Muzeja Vojvodine.
Koncert "Zarđalog orkestra" u parku kod Muzeja Vojvodine
Foto: 021.rs
Orkestar će svirati na improvizovanim instrumentima, radovima vajara Nikole Macure, sastavljenim od delova sa vojnog otpada. 
Ovim jedinstvenim audio-vizuelnim hepeningom umetnik želi da nam približi njegovu viziju "oružja koje svira".
Sutradan, u subotu, 2. jula, od 19 časova, Macurini radovi će biti postavljeni na izložbi u Muzeju Vojvodine, u Dunavskoj 37. 
S obzirom da je u pitanju vizuelni umetnik, publika će u okviru ove postavke, pored samih "instrumenata", imati priliku da vidi skice i fotografije koje dokumentuju proces njihove izrade.
 
Novosadski vajar skoro deceniju radi na ozvučavanju instalacija nastalih od delova sa vojnog otpada. Tim rashodovanim objektima on pronalazi novi smisao: umesto rušilačke daje im stvaralačku energiju. Čini se da je čoveku današnjice to potrebnije nego ikad pre.
 
Macurini instrumenti u svojoj suštini akcentuju besmisao rata i naglašavaju potrebu za pomirenjem. Otuda ove gitare, violine, čela, perkusije i gusle kao da poručuju: "Bolje sviraj – nego da pucaš!".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".