Izložba "San neolitske noći" u Muzeju Vojvodine

Zajednička izložba Muzeja Vojvodine i Narodnog muzeja Srbije, "San neolitske noći", autora Lidije Balj i Andreja Starovića, otvara se u petak, 15. jula, u 20 časova, u Muzeju Vojvodine u Dunavskoj 35.

Izložba donosi do sada neotkrivene podatke o praistoriji ovih prostora, kao i prvi realistični prikaz praistorijskog čoveka, stanovnika Lepenskog vira, koji je predstavljen na Svetskoj izložbi "Dubai Expo".

O značaju ove postavke govori i činjenica da je poslednja velika izložba o neolitu u našoj zemlji organizovana 1968. godine. Sa otkrićima novih lokaliteta i osavremenjavanjem arheoloških istraživanja, ovo će biti prva izložba u Srbiji koja će obuhvatiti nove, mnogobrojne segmente iz ovog perioda koje publika još nije imala prilike da vidi.
Pre svega, putem ekskluzivnih arheoloških eksponata i najnovijih naučnih rezultata, ova postavka odgovoriće na pitanja o tome ko su bili ljudi koji su stvorili novi svet na teritoriji današnje Evrope, odakle su i zbog čega došli baš u Podunavlje i kakav je bio njihov susret sa starosedeocima.
 
Kako ističu Balj i Starović, značaj izložbe ogleda se u razvoju čovečanstva kakvo danas poznajemo, a neolit je bio prekretnica, te će obuhvatiti i više od jednog veka plodonosnih arheoloških istraživanja.
 
"San neolitske noći u fokus stavlja koncept kulture mira i zajedništva dajući novo svetlo na važne procese koji su se odvijali tokom neolita i koji su iz korena menjali način života na prostoru Evrope stvarajući njen novi kulturni identitet. Kroz evociranje priča o tom davnom vremenu otvara se dragocena riznica sećanja vezana za prostore rane Evrope – za njenu kulturu, istoriju, tradiciju, čitavu bogatu teksturu ljudskog života i društva", ističu autori.
 
Dodaju da je naročito zanimljiv deo postavke – naučni deo u okviru kojeg će biti oživljen jedan od stanovnika Lepenskog Vira. 
 
Potpuno realističan model glave stanovnika ovog svetski čuvenog arheološkog lokaliteta, od pre 10.000 godina, načinjen pomoću vrhunske Metahjuman tehnologije, delo tima prof. dr Sofije Stefanović, izazvao je veliku pažnju na Svetskoj izložbi "Dubai Expo".
 
Izložba "San neolitske noći" trajaće do 15. oktobra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".