Dva koncerta u petak i subotu za kraj Neklasičnog festivala klasične muzike NEO

Na završetku šestog festivala NEO u petak, 15. jula, održaće se koncert "Beyond zero", a sutradan i koncert filharmonijskog orkestra "Za nove mostove".
Koncert "Beyond zero" je delo kompozitorke Aleksandre Vrebalov, a napisano je povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. Delo će izvesti austrijski gudački kvartet "Acies" sa Vizantijskim pojcima iz Manastira Kovilj.
Gudački kvartet će nastupiti uz dokumentarni film Bila Morisona koji je sačinjen od starih nitratnih traka iz Prvog svetskog rata sa potresnim scenama koji podržava poruku kompozitorke, a to je da je jedina moguća opcija za čovečanstvo izbegavanje sukoba i pomirenje.
Ovogodišnji NEO festival zatvara koncert filharmonijskog orkestra "Za nove mostove", koji će se održati u subotu, 16. jula. U pitanju je ansambl mladih iz čitavog regiona koji će izvesti Dvoržakovu simfoniju "Iz novog sveta" i uvertiru za mir Đorđa Markovića "Monumenti". Takođe će izvesti i Betovenov "Prvi klavirski koncert" uz solistkinju Jasminku Stančul.
 
Prvi nastup ovog orkestra predvodiće profesori sa novosadske Akademije Andrej Bursać i Zoran Krajišnik.
 
Koncert "Beyond zero" održaće se u petak, 15. jula od 20 časova u Sinagogi, dok će se drugi koncert - "Za nove mostove" održati u subotu, 16. jula od 20 časova i 22 minuta u Kineskoj četvrti.
 
NEO festival (Neklasični festival klasične muzike) održava se tokom leta na više lokacija širom Novog Sada, a u cilju promocije klasične muzike na nesvakidašnji način. Ove godine je festival počeo 17. juna u Kulturnoj stanici Svilara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič