Izložba "Rukopisna knjiga u bibliotekama fruškogorskih manastira" u Digitalnom omladinskom centru

Izložba "Rukopisna knjiga u bibliotekama fruškogorskih manastira" autorki Vesne Petrović i Dubravke Simović biće izložena od srede, 20. jula u Digitalnom omladinskom centru, u Vojvode Putnika 1.
U okviru projekta "Katalog biblioteka fruškogorskih manastira" Vesne Petrović predstavlja kataloški opis ovih rukopisnih knjiga iz biblioteka fruškogorskih manastira.
Izložbu čine 23 rukopisa iz pet manastira: Beočina, Grgetega, Krušedola, Male Remete i Novog Hopova, a datiraju iz vremena od 14. do 19. veka. Pisali su ih Episkop Marko, Hrstofor Račanin, Mnogogrešni Pavle, Đakon Ratko, Jerođakon Jefrem Popović, arhimandrit manastira Hopova Zaharije Milivojević i Vasilije Nedeljković.
Rukopisi imaju veliku kulturno-istorijsku vrednost i svedoče o vremenu nastanka, pisarskim sedištima, ktitorima i kretanju i sudbini knjige, a posebno su značajni: Prolog stihovni za maj, jun, jul i avgust episkopa Marka Pećkog iz 1399. godine, u literaturi poznat pod naslovom Minej za juni, juli i avgust, i Minej za avgust iz 1684. godine Hristofora Račanina.
Izložba će biti otvorena u 12 časova i može se pogledati do 1. avgusta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič