Predavanje "O svečanom pozdravu Mojseju Putniku" u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje "O svečanom pozdravu Mojseju Putniku" diplomiranog filozofa Gorana Vujkova održaće se u petak, 29. jula u Galeriji Matice srpske.
Ovo predavanje se odvija u okviru pratećeg programa izložbe "Paralele. Novi Sad/Temišvar".
Predavanjem će biti ukazano na susret kultura i paralelnih uticaja koji obeležavaju srpsku kulturu i umetnost, koji su iznedrili brojne novine na tlu Bačke.
Karlovačka Mitropolija kao centar kulturnih, političkih i umetničkih dešavanja 18. veka znatno mapira te promene u srpskoj kulturi. Prostori, gradovi i likovi bivaju centralne tačke kroz koje se te paralele ogledaju i grade kulturu. 
 
Jedna od ovih tački bio je Mojsej Putnik, bački episkop i kasnije karlovački mitropolit koji je na tlu tadašnje Habzburške monarhije svojim delovanjem, političkim i javnim uticajem promenio javnost. Predavanjem će biti ukazano na novitete i kulturne uticaje koji se prožimaju kroz njegov lik na osnovu slavnog Svečanog pozdrava Mojseju Putniku. 
 
Zaharije Orfelin, veliki majstor grafike, bakrorezac, prosvetitelj i tvorac Svečanog pozdrava vizuelno predstavlja i nastavlja novonastalu baroknu tradiciju kod Srba ukazujući na paralele o kojima ćemo govoriti kroz predavanje.

Predavanje će početi u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič