Međunarodni festival savremenog plesa "Tanz Platz" od 31. avgusta u Fabrici

Međunarodni festival savremenog plesa "Tanz Platz" održaće se od 31. avgusta do 4. septembra u SKCNS Fabrici.
Međunarodni festival savremenog plesa "Tanz Platz" od 31. avgusta u Fabrici
Foto: 021.rs
Ovo je šesto izdanje Festivala, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, a petodnevni program obuhvatiće plesne performanse i razgovore sa umetnicima, koji dolaze iz Španije, Japana, Švedske, Grčke, Brazila i Srbije.
"Tanz Platz" je manifestacija koja ima za cilj da predstavi mlade aktere na evropskoj plesnoj sceni i tendencije u savremenom plesu. 
 
Nastao je uz podršku evropske plesne platforme "Aerowaves", u čijem fokusu su mladi i nadolazeći plesači i plesačice savremenog plesa, koreografi i koreografkinje kao i ostali profesionalci koji se bave ovom umetnošću.
Festival će otvoriti plesni komad "Poslednji severni beli nosorog" iz Španije, a koncept i koreografiju je osmislio Gaston Kor. U komadu se radi o jednom novinaru Njujork Tajmsa koji je, čuvši za smrt poslednjeg muškog primerka severnog belog nosoroga odleteo u Keniju da poseti dve poslednje ženke iste vrste. Na tom punu on opisuje svakodnevni život ovih ženki, a ova slika prikazuje život zbog života samog, pošto je jedina funkcija ovih individua da žive, da svedoče o postojanju vrste koja pripada prošlosti. Ples izvodi Niko Jao Dapre, pod alijasom Oluj.
 
Sledećeg dana će se izvesti plesni komad Japanca Satošija Kudoa "Nepouzdani pripovedač" koji je on sam koreografisao i koji sam izvodi. Njegov izraz predlaže način da se vreme shvati kao kružnica a ne koncept crno-belo. Kudo veruje da je biti svestan istine u nevidljivom, ključ življenja.
 
Komad Jelene Alempijević iz Srbije "Neusamljeno osamljen solo na vezi" biće izveden trećeg dana festivala, odnosno 2. septembra. Po formi je ovo solo plesni performans, a u suštini je pokušaj meditacije. Neusamljeno osamljen solo na vezi je u vezi sa prostorima, telima, osećanjima i mislima, kroz pokret i zvuk.
 
Komad grčkih umetnika pod nazivom "Tačka nastajanja" biće izvedena 3. septembra. U ovom komadu, humanoidno biće se budi iz dubina mučnog sećanja ili vanzemaljske budućnosti. Scena je pretvorena u ogledalo postojanja, kroz koje se izobličuju najdublji strahovi, sa slikama izvučenim iz samog ljudskog stanja.
 
Festival zatvara komad "Stvari se kreću, ali ništa ne govore" Poliane Lime, a u izvedbi umetnika i umetnica iz Brazila i Španije. Ovaj plesni komad je zasnovan na idejama trajnosti i upornosti koji izvodi ekipa plesačica. Zvučno jezgro za komad sadrži pojačane zvukove koje proizvode plesačice na sceni. Komad se oslanja na procese transformacije i ponavljanja koji se nalaze u prirodi, ali istovremeno izbegava svaki pokušaj figurativnog predstavljanja ovih pojava.
 
Ulaz na sve programe je besplatan, a izvođenja komada kreće od 20 časova svakog dana festivala.
 
"Aerowaves" je mreža plesnih festivala i pozorišta osnovana 1996. godine koju čine 42 eksperta iz područja savremenog plesa iz 33 države Evrope. Rad mreže Aerowaves počiva na uverenju da se mladi plesni umetnici razvijaju u susretu s publikom i umetnicima iz ostalih zemalja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič