VIDEO: Elektronska izložba povodom sto godina od rođenja Vaska Pope do kraja oktobra

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu povodom obeležavanja sto godina od rođenja pesnika Vaska Pope.

Postavku čini izbor iz dela ovog pisca, kao i literature o njemu, a izvađene iz građe zbirki Matice srpske, kao i zbirke ROMS-a.

Autorka izložbe je Snežana Nikolić, a urednik je Selimir Radulović.

Vasko Popa je rođen u banatskom selu Grebenac 29. juna 1922. godine, a preminuo je u Beogradu 1991. godine. Svoje prve literarne tekstove je objavio u vršačkom gimnazijalskom listu "Novi srednjoškolac".
 
Sve svoje knjige posvetio je svojoj supruzi Haši Singer, kojom se oženio 1948. godine i sa kojom je ostao do kraja života.
 
Bio je generalni sekretar Društva za kulturnu saradnju između Jugoslavije i Francuske, urednik u izdavačkoj kući NOLIT, jedan od potpredsednika Matice srpske, kao i jedan od osnivača Vojvođanske akademije nauka i umetnosti. 
 
Izložba je otvorena 3. oktobra, a može se pogledati do 31. oktobra, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič