"Slepa mrlja" u SNP-u: Kada slepilo pogodi Tebu

Slepa mrlja je tačka u ljudskom oku koja nema čulnih ćelija, pa samim tim, taj deo oka ne šalje vizuelene informacije. Predmete koji se nađu u tom delu ne možemo videti.

Postavlja se pitanje šta znači biti slep? Da li je slepilo veće kada je stvarno - fizičko? Ili je gore ono slepilo koje je metaforično? – odgovor na ova pitanja, ansambl Drame Srpskog narodnog pozorišta daće kroz predstavu "Slepa mrlja" koja je na repertoaru u četvrtak, 27. oktobra.

Predstava "Slepa mrlja" rumunskog reditelja Andreja Mažerija objedinila je tri antičke tragedije – "Antigona", "Car Edip" i "Bakhe". Tragedija kao fenomen, utemeljena u evropskoj kulturi, te tako grčka filozofija i mitologija jesu osnova savremenog razmišljanja, kao i da se ono za čim tragamo u pozorištu jeste promenilo, ali konflikti su ostali isti.
Brojna istraživanja i ankete među mladima poslednjih godina upozoravaju na to da mladi vode velike bitke sa strahovima, anksioznošću, muče ih politički, etnički, kulturološki obrasci koji su nam rođenjem dati ili nametnuti, te se nekada zaista čini da da živimo u nadrealnom svetu koji štima po nadrealnim pravilima. Većina nije sigurna kojim putem da krene, šta je dobar izbor.
 
Ova predstava jedna je od pet predstava čije teme su najviše namenjene mladima, te će, pored "Slepe mrlje", za predstave "Midlseks", "Kod Večite slavine", "Golmanov strah od penala", "Kafka machine" i "Tesla, izumetnik", srednjoškolci i studenti imati
popust više od 50 odsto - ulaznica će, od ovog oktobra, uz indeks i knjižicu koštati 400 dinara.
 
U predstavi igraju: Hana Selimović, Branislav Jerković, Sanja Mikitišin, Milovan Filipović, Radoje Čupić, Tijana Marković, Gordana Đurđević Dimić, Sonja Isailović, Aljoša Đidić, Iskra Šimon, Anđela Paščan, Nikolina Spasić, Mina Pavlica, Katarina Bradonjić, Danica Nikolić, Simonida Mandić, Ivana Pančić, Aleksandra Pejić. 
 
Reditelj je Andrej Mažeri.
 
Scenografiju i dizajn kostima potpisuje Adrian Balkau, koreografiju je uradila Andrea Gavriliu, dizajn zvuka Adrian Pičorea, a video dizajn Siniša Cvetić. Takst su napisali Kosmin Stanila i Ionut Soču, a na srpski je prevela Ioana Flora. Lektor je Dejan Sredojević. Asistent reditelja je Milorad Savanović.
 
Svi zainteresovani ulaznice mogu kupiti na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.

Teme

snp
  • r

    27.10.2022 20:01
    r
    Treba videti, predstava je super.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".