Konferencija "Stop nekažnjivosti za zločine nad novinarina" danas na Fruškoj gori

Konferencija "Stop nekažnjivosti", povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, u organizaciji Udruženja novinara Srbije, održaće se danas u hotelu Fruške terme.
Konferencija "Stop nekažnjivosti za zločine nad novinarina" danas na Fruškoj gori
Foto: 021.rs
Na konferenciji će govoriti šef misije OEBS u Srbiji Jan Bratu, zamenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara Džeremi Dir, potpredsednik Izvršnog odbora UNS-a Budimir Ničić i predsednik Društva novinara Vojvodine - UNS Predrag Rava. 
 
O borbi protiv nekažnjivosti govoriće novinarka Vremena i BIRN-a Jelena Zorić, advokat UNS-a Nenad Krajnović, predsednik Izvršnog odbora UNS-a Slobodan Radičević i zamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković.

Poslednjih šest godina u svetu je ubijeno više od 600 novinara. Za devet od deset slučajeva počinioci nisu kažnjeni. Stotine novinara su u zatvorima, a veliki broj medijskih profesionalaca je svakodnevno izložen fizičkom nasilju i pretnjama. Novinari su sve češće žrtve digitalnog nasilja, a posebno su mete novinarke.

U Srbiji uoči Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je slučaj ubijenog Milana Pantića (2001. godina) od Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, što je godinama unazad tražila medijska zajednica. 
 
Međunarodna federacija novinara (IFJ) je ove godine, na predlog UNS-a, usvojila rezoluciju kojom se traži efikasna istraga i angažovanje Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi se kaznili ubice i nalagodavci ovog zločina. 
 
Ni posle 23 godine nije presuđeno ubicama Slavka Ćuruvije iako je prošlo devet godina od podizanja optužnice. Predmet je još uvek pred Apelacionim sudom, nakon što su se i tužilaštvo i odbrana žalili na prvostepenu presudu kojom su četvorica bivših državnih funkcionera i pripadnika Službe državne bezbednosti osuđeni na kaznu zatvora od 100 godina. 
 
Okolnosti smrti novinarke Dade Vujasinović su i dalje nerazjašnjene.
 
Čak 23 godine nema pomaka u istrazi ubistva 16 medijskih radnika RTS-a tokom NATO bombardovanja. 
 
Više od dve decenije niko nije odgovarao za ubistva i kidnapovanja 19 novinara i medijskih radnika Srba, Albanaca i Nemaca na Kosovu. Na predlog UNS-a, Evropska federacije novinara (EFJ) je 2021. godine usvojila Rezoluciju o neodložnom formiranju Međunarodne komisije za istragu ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine.
Prethodno, 2018. godine, EFJ je, na predlog UNS-a, usvojio Rezoluciju o istragama ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu.
 
Nedostatak volje vlada širom sveta da se uhvate u koštac sa krizom nekažnjivosti naveo je Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) da pokrene kampanju za usvajanje Međunarodne konvencije za bezbednost i nezavisnost novinara i medijskih profesionalaca. UNS, kao punopravni član ove organizacije, podržava tu inicijativu.
 
Konferencija počinje u 17 časova, a možete je pratiti i uživo na YouTube kanalu Udruženja novinara Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič