Predavanje "Sava Šumanović na Salonu nezavisnih u Parizu" u četvrtak u Galeriji Matice srpske

Predavanje Gordane Krstić Faj "Sava Šumanović na Salonu nezavisnih u Parizu (1922-1929)" održaće se u četvrtak, 24. novembra u Galeriji Matice srpske.
Održava se u okviru pratećeg programa izložbe "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata".

Sava Šumanović je na Salonu nezavisnih u Parizu izlagao uzastopno osam puta, predstavljajući ukupno 15 slika, koje odražavaju promene njegovog likovnog izraza. 

Pariska kritika je tim povodom donela najviše osvrta na Šumanovićev rad, u uglednoj specijalizovanoj i dnevnoj štampi, ostavljajući tako značajna svedočanstva o njemu kao istaknutom akteru pariske škole. 
 
Nastupi na ovoj smotri zauzeli su dominantno mesto u Šumanovićevim ukupnim pariskim aktivnostima i značajno doprineli njegovoj promociji u okviru pariske škole. 
 
Salon nezavisnih je mladom i ambicioznom umetniku iz Šida predstavljao ozbiljan podsticaj i izvor inspiracije, a najviše identifikovanih izlaganih Šumanovićevih slika na ovoj smotri danas se čuva u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, a potom i u drugim javnim zbirkama u Srbiji i regionu.
 
Predavanjem će se obeležiti i sto godina od prvog izlaganja Save Šumanovića u Salonu nezavisnih u Parizu.
 
Počinje u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič