Razgovor o knjizi "Preobražaj sveta. Globalna istorija 19. veka" sutra u Matici srpskoj

Razgovor o knjizi "Preobražaj sveta. Globalna istorija 19. veka" Jirgena Osterhamela održaće se u četvrtak, 24. novembra, u Matici srpskoj.

U ovoj veličanstvenoj Globalnoj istoriji 19. veka Jirgen Osterhamel znalački, dinamično i višeslojno pripoveda o svetu koji se našao na prekretnici. Njegov duboko utemeljen portret te fascinantne epohe nastao je iz bogatog materijala i mnoštva različitih perspektiva.

Osterhamel postavlja pitanje o strukturama i obrascima, markira prekretnice i kontinuitete, sličnosti i razlike. Njegovi kulturološki sveobuhvatni, tematski široki prikazi i analize prepliću se pritom u jednu smelu istorijsku panoramu koja ne samo da daleko prevazilazi tradicionalne evrocentrične pristupe, nego ujedno i nudi znatno više od standardnih istoriografskih paradigmi, kao što su industrijalizacija ili kolonijalizam. 

On pritom tematizuje i razvoj različitih društava zasnovanih na znanju, čovekov odnos prema prirodi, njegovo ophođenje sa bolešću i različitostima, kao i specifičnosti urbanizacije, različite oblike građanskih uređenja, zakonitosti migracija i života u stalnim naseobinama, procese prilagođavanja i pružanja otpora, sekularizaciju i religioznost. Istovremeno, Osterhamel neprestano uspostavlja paralele sa današnjim svetom.
 
Pozdravne reči će uputiti glavna urednica i direktorka Akademske knjige Bora Babić, koja je ujedno i izdavač ovog naslova, i urednik izdanja dr Mihael Antolović. 
 
U razgovoru će učestvovati naučni savetnik i direktor Instituta za savremenu istoriju dr Predrag J. Marković, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Duško M. Kovačević, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Miloš Ković, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Srđan Šljukić, vanredni profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru dr Mihael Antolović, istraživač Instituta za evropske studije u Beogradu msr Petar S. Ćurčić i doktorand Filozofskog fakulteta u Novom Sadu msr Vukašin Marić.
 
Razgovor će početi u 18 časova, u Sali za sednice Matice srpske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič