Izložba o poznatim novosadskim porodicama od četvrtka u Prometeju

Izložba "Dnevnici seoba - Zapisi o novosadskim porodicama" biće otvorena u četvrtak, 8. decembra u Galeriji Prometej.
Izložba o poznatim novosadskim porodicama od četvrtka u Prometeju
Foto: 021.rs

Autorke postavke su Gordana Petković i Korana Borović, a izložba se organizuje u okviru Evropske prestonice kulture.

Osnovni cilj jeste da se sačuvaju dragoceni podaci o novosadskim porodicama koje su iznedrile uvažene članove lokalne zajednice, a koji su često i izlazili iz tih okvira.
Biće predstavljene tri novosadske porodice – Ivković, Sakač i Hadži – koje su se u različitim istorijskim periodima doselile u Novi Sad. 
 
Na osnovu dokumentarne građe i odabranih ličnih i porodičnih predmeta, usmenih predanja i anegdota, koje su sačuvane u navedenim porodicama, publika ima priliku da upozna javnu i privatnu istoriju njihovih najuglednijih članova.
 
Seobe jesu specifičnost Novog Sada, a svaka od predstavljenih porodica došla je u određeneom trenutku u prošlosti, daljoj ili bližoj, i nastanila se u ovom gradu, koji je bio i ostao tačka njihovih susreta.
 
Otvaranje izložbe je u 18 časova, a svi zainteresovani će moći da je pogledaju do 27. decembra.
 
Prva izložba o seobama u okviru programskog luka "Seobe" EPK-a otvorena je početkom godine i na njoj su predstavljene novosadske potorice Šosberger, Karlavaris, Kapamadžija i Bori.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič