Radionica "Muškarci protiv nasilja prema ženama" sutra u Rektoratu

Radionica "Muškarci protiv nasilja prema ženama" održaće se u četvrtak, 8. decembra 18 časova, u multimedijalnoj sali na prvom spratu zgrade Rektorata.
Radionica "Muškarci protiv nasilja prema ženama" sutra u Rektoratu
Foto: Pixabay
Univerzitet u Novom Sadu i ove godine učestvuje u kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama, a ova radionica je jedan od sadržaja. Vodiće je Miloš Đajić iz organizacije "Ne posmatraj. Reaguj".
U razgovoru o nasilju, često možemo da čujemo rečenicu među muškarcima "ja nisam takav". Radionica "Muškarci protiv nasilja prema ženama" upravo želi da omogući svakom mladom ko se oseća tako i ko "nije takav" da se priključi i to na delu i pokaže.
"Obrazovanjem želimo da promenimo društvene norme i da stvorimo društvo ravnopravnosti bez nasilja", poručuju organizatori.
 
Godinama su žene bile predvodnice u prevenciji i borbi protiv nasilja, ali danas se sve više muškaraca priključuje i daje svoju podršku ovoj važnoj društvenoj temi. Nasilje je naučeno i namerno ponašanje koje se može i sprečiti i promeniti. Potrebni su nam pozitivni i drugačiji modeli. Muškarci, kao očevi, prijatelji, partneri, sinovi, donosioci odluka, lideri, imaju značajnu ulogu u borbi protiv nasilja nad ženama.
 
"Zaustavljanju nasilja muškarci mogu doprineti kroz uticaj na druge muškarce, a naročito dečake. Oni svojim angažovanjem ukazuju na to da ovaj problem ne dotiče samo žene, već čitavo društvo. Posebnu pažnju ćemo posvetiti seksualnom uznemiravanju jer svi podaci govore da je ono sveprisutno", dodaju organizatori radionice.
Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama ima globalni karakter i obeležava se u više od 100 država sveta, a obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava: Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama (25. novembar), Svetski dan borbe protiv side (1. decembar), Međunarodni dan osoba sa invaliditetima (3. decembar), Godišnjicu Montrealskog masakra (6. decembar) i Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembar).
 
U okviru obeležavanja ove kampanje na Univerzitetu u Novom Sadu realizovan je niz događaja.
 
- predavanje "Osnovni pojmovi i termini rodnih studija - izazovi kontekstualizacije i lokalizacije" dr Zorane Antonijević, naučne saradnice Centra za međunarodnu bezbednost na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu (29. novembra),
 
- tribinu "Rodno zasnovano nasilje i femicid – odgovornost i značaj medija" u čijem fokusu će biti mediji i etičko izveštavanje o femicidu i nasilju prema ženama (1. decembra),
 
- promociju knjige dr Dragane Pejović Žene u prostituciji u Republici Srbiji (5. decembra) i
 
- radionicu "Muškarci protiv nasilja prema ženama" (8. decembra, u 18 časova). 
 
Osim toga, od 21. do 28. novembra, u holu Rektorata emitovane su fotografije sa pratećim tekstom sa promocija filma Jezik i stvarnost koje su zajednički organizovali Umetnička produkcija kuća ShockART i Misija OEBS-a u Srbiji.
 
Ulaz na sve događaje je slobodan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič