Izložba svih predloga za novi Memorijalni centar u Novom Sadu do nedelje u Distriktu

Radovi pristigli na konkurs za Memorijalni centar posvećen nastradalima u Raciji 1942. godine na teritoriji Južne Bačke, izloženi su u Distriktu (Kineska četvrt).
Izložba je organizovana povodom 81. godišnjice Novosadske racije, a među izloženim radovima je i pobedničko rešenje autorskog tima "Spring Studio".
Žiri je doneo odluku da nagradu dodeli drugoplasiranom rešenju, koje se jasno izdvaja kao najpromišljenije i kvalitativno najuspešnije. Nedvosmislen stav žirija jeste da ovo rešenje zaslužuje dalju pažnju, kao i da bi trebalo da uđe u proces daljeg razvoja i konačne realizacije uz pojedine dorade na osnovu smernica datih u obrazloženju. Pored ove, dodeljene su i tri treće nagrade.
Žirijem koji je odlučivao o pobedničkom urbanističko-arhitektonskom rešenju predsedavao je dr Vladan Đokić. Dekanu beogradskog Arhitektonskog fakulteta u odluci su pomogli i akademik Branislav Mitrović, doktorka umetnosti i diplomirana arhitektkinja Monika Bilbija, kao i arhitekte Dušan Miladinović i Dušan Stevanović. Stručni žiri činili su i istoričari, dr Gordana Petković i Petar Đurđev, kao i predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, protojerej Vladan D. Simić i Ladislav Trajer. Tim za dalju koordinaciju aktivnosti na projektu budućeg Memorijalnog centra, Grad Novi Sad je formirao u saradnji s Eparhijom bačkom i Fondacijom "Novi Sad — Evropska prestonica kulture".
 
Autorski tim "Spring Studio" čine: Maja Dragišić, d.i.a., Milan Božić, d.i.a., Milica Milosavljević, m.i.a. i Divna Babović, d.i.p.a., sa projektantskim timom koji čine Katarina Crljenica d.i.a., Aleksandar Bojanić d.i.a. i Tamara Koneska, m.i.a.
 
Izložba će biti otvorena do nedelje, 29. januara, a pristigle radove možete pogledati i OVDE.
 
U okviru kompleksa Memorijalnog centra planirane su tri prostorno-programske celine – objekat Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće uređenje parterne i saobraćajne površine, koje će u urbanističkom smislu zaokružiti prostor Distrikta, pričajući autentičnu priču o Novom Sadu iz 20. i s početka 21. veka.
 
Više detalja i obrazloženje o rezultatima urbanističko-arhitektonskog konkursa možete pronaći OVDE.
  • Ledincan

    24.01.2023 19:31
    @urbanizam
    Kako i kome napisati? Mesna zajednica je zaključana godinu dana a savet nemamo i ne odrzavaju sastanke pa tako i nemamo kome da se obratimo. Plan smo videli na drustvenim mrežama jer mesna zajednica i savet postoje samo na papiru kao trošak!
  • Urbanizam

    24.01.2023 16:34
    GUP
    Ledinci pa Ledinci…borite se za jezero inače će vam kroz koji dan ponovo krenuti kamioni kroz selo. Onda ćete kukati na porušene kuće i rupe na putu a o zagadjenju vazduha pogotovo. Napišite žalbu na novi plan koji je na snazi,još ove nedelje imate priliku za to. Zabranite da se vadi kamen!!!
  • Ledinci

    24.01.2023 10:29
    Ledinci
    Šta će nama to? U 21.veku deca Ledinaca nemaju igralište ni pedijatra ni park ni zubara ni trotoare…
    Lokalna vlast samo obećava da će biti bolje,mada i ne sumnjam da njima i njihovim porodicama neće biti bolje kad godinama ne rade ništa a primaju plate. Obećali su oni i proširenje poste i još svašta…jedino sto dobijamo je dom staraca. A deca neka sede kucama jer nam je i vrtic prepun sto nije ni čudo kad imamo jednu sobu samo. Kanalizacija? Možda u nekom drugom životu! Na srecu lokalnoj vlasti uskoro istice mandat i nas glas ti ljudi više neće imati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič