Predavanje "Hodočašće na Krf" u četvrtak u Istorijskom Arhivu Novog Sada

Predavanje kustosa Srpske kuće na Krfu Ljubomira Saramandića "Hodočašće na Krf" održaće se u četvrtak, 9. februara u Istorijskom Arhivu Novog Sada (Filipa Višnjića 2a).
Predavanje "Hodočašće na Krf" u četvrtak u Istorijskom Arhivu Novog Sada
Foto: 021.rs
Predavanje se organizuje u znak sećanja na oko 250.000 srpskih vojnika i civila stradalih tokom povlačenja preko Albanije, kao i na grčkim ostrvima Vido i Krf, za vreme Velikog rata.
Organizatori predavanja su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca "Obilić 1912-1918" Novi Sad i Istorijski Arhiv Novog Sada.
Prisutni će na predavanju imati priliku da čuju kratku uvodnu priču o hronologiji boravka Srba na Krfu pre 107 godina i vide projekciju fotografija uz virtuelno vođenje poput onog u Srpskoj kući na Krfu.
 
Posebna pažnja na predavanju biće posvećena ulozi i značaju edukativnih i hodočasničkih putovanja u obrazovnom sistemu i sazrevanju mladih.
 
Saramandić je napisao knjige "Tamo daleko", "Hodočašće na Krf", "Sve je ovde legenda", a učestvovao je i kao stručni konsultant u nekoliko filmskih projekata ("Gde cveta limun žut", "Plava grobnica", "Srbi na Krfu - 100 godina od Velikog rata").
 
U muzičkom delu programa nastupiće gajdaš iz Novog Sada Andrej Janka.
 
Predavanje će početi u 19 časova, a ulaz je besplatan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič