Izložba povodom dodele Nagrade za arhitekturu "Đorđe Tabaković" u MSUV

Izložba povodom dodele Nagrade za arhitekturu "Đorđe Tabaković" arhitekti Milanu Kovačeviću otvara se u petak, 3. marta, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Organizator je Društvo arhitekata Novog Sada, a kustos Vladimir Mitrović.

Nagrada se dodeljuje od 1995. godine. Nosi ime istaknutog novosadskog arhitekte Đorđa Tabakovića, jednog od pionira moderne arhitekture na ovim prostorima. 

Najviše priznanje Društva arhitekata Novog Sada za izuzetan stvaralački i pregalački doprinos u oblasti arhitekture dodeljuje se pojedincima ili autorskim timovima koji deluju u kontinuitetu, za istaknuta i plodotvorna arhitektonska ostvarenja na teritoriji Vojvodine, koja su potvrđena vrednostima vrhunskog dometa i koja su imala u određenom razdoblju progresivni uticaj na dostignuće, razvoj i društvenu ulogu arhitekture.
 
Milan Kovačević (Novi Sad, 1971), dobitnik Nagrade "Đorđe Tabaković" za 2022. godinu, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu kod prof. Branislava Mitrovića i Petra Vulovića. Od osnivanja vlastitog projektnog biroa "Studio I" (2001) projektovao je veliki broj stambenih i stambeno-poslovnih objekata, porodičnih kuća kao i brojne zgrade drugih namena. Posebnu pažnju poklanja koncepcijama stambenih jedinica i koloritu koji je nenametljiv, ali efektan. Prihvatajući nove materijale kroz bogatu produkciju objekata napravio je iskorak iz ustaljene prakse novosadske stambene arhitekture u kojoj se većina autora bez pogovora priklanja željama investitora. Poslednje dve decenije Kovačević je jedan od najplodnijih novosadskih arhitekata srednje generacije.
 
Otvaranje izložbe je u 19 časova.
 
Izložba će biti postavljena do 27. marta.
 
Radno vreme Muzeja savremene umetnosti Vojvodine je od 10 do 18h, sem ponedeljkom.
  • Sofija

    13.03.2023 08:58
    Nagrada za šta?
    Jel on beše član komisije za planove koja je toliko lepih stvari predvidela u ovom našem sirotom gradu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".