Izložba "Helena, serbiae regina" od petka u Galeriji Akademije umetnosti

Izložba "Helena, serbiae regina" biće otvorena u petak, 17. marta u novoosnovanoj Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu
Postavka je nastala u povodu obeležavanja 75. godina od osnivanja Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, u saradnji sa drugim nacionalnim ustanovama kulture i akademskim i naučnim institucijama.
Izložbu će otvoriti Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.
Događaj će početi u 19 časova.
 
Izložba, koja kroz priču o Jeleni Anđel i manastiru Gradac kroz više slojeva oslikava veze Francuske i Srbije, prvi put je prikazana u decembru 2022. godine u Kulturnom centru Srbije u Pariz i izrazito je pozitivno ocenjena od strane francuskih akademskih radnika, istraživača vizantologa i konzervatora Centra za nacionalne spomenike Francuske. Zbog velike pažnje pariske publike, koju je privukla, izložba je uvrštena u ovogodišnji program tradicionalne manifestacije Mesec frankofonije u Srbiji.
 
Izložba će biti otvorena za publiku do 30. marta, radnim danima od 12 do 19 časova u Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu, na Bulevaru Mihajla Pupina 20. 
 
U okviru pratećeg programa izložbe biće organizovano:
 
- vođenje kroz izložbu, od strane članova autorskog tima, dr Dragane Pavlović i Sanje Kesić Ristić, u utorak, 21. marta u 18 časova
 
- predavanje "Mesto i uloga pariske katedre Gabrijela Mijea u izučavanju mauzoleja kraljice Jelene" dr Dubravke Preradović, u petak, 24. marta sa početkom u 18 časova  i
 
- radionica konzervacije fragmenata zidnog slikarstva u subotu, 25. marta sa početkom u 11 časova, koju će voditi msr Marijana Protić.
 
U okviru izložbe, zahvaljujući pozajmicama iz Narodnog muzeja Srbije iz Beograda i Narodnog muzeja iz Kraljeva, kao i izlaganjem umetničkih predmeta iz kolekcije Republičkog zavoda, publika će imati priliku da vidi originalnu mistriju iz vremena gradnje gradačkog hrama, kopije fresaka živopisa iz Blagoveštenjske crkve manastira Gradac, kopije fresaka iz manastira Gračanica i Sopoćani na kojima je Jelena predstavljena kao kraljica, majka i monahinja, kao i kopiju ikone koju je poklonila Vatikanu.
Svaku od celina izložbe, koje su posvećene kraljici Jeleni i njenim zadužbinama, hronologiji izgradnje manastira Gradac, istraživanjima i obnovi manastirskog kompleksa, kao i graditeljsko-umetničkim dometima arhitekture i slikarstva  Blagoveštenjske crkve, prati po jedan kratki dokumentarni film, nastao u saradnji i uz podršku Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.
 
Autorski tim izložbe čine stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Balkanološkog instituta SANU, kao i profesori i studenti Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".