Međunarodni dan Roma danas u KCNS, bogat program besplatan za sve posetioce

Povodom Međunarodnog dana Roma 9. aprila, EU info point u saradnji sa Udruženjem romskih studenata organizuje Dan romologije u Kulturnom centru Novog Sada.
Sve posetioce očekuje bogat program kroz koji mogu da nauče važne aspekte koje čine romsku kulturu.
Od 16 sati počinje radionica "Romskom plesu i igri" koju vodi Aleksandra Aleksandrović, muzikološkinja i doktorantkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu.
Od 18 sati kreće radionica "Jezik i književnosti Roma/kinja" uz čitanje poezije sa muzičkom pratnjom na klaviru, koju vodi prof. dr Marija Aleksandrović.
 
Od 20 sati održava se javni čas "Evropska istorija Romske kulture", koji drži dr Zoran Tairović, akademski slikar.
 
Svi program traju po 90 minuta i besplatni su za sve posetioce.
 
Međunarodni dan Roma obeležava se svuda u svetu 8. aprila i slavi romsku kulturu, te podiže svest o problemima s kojima se Romi suočavaju.
 
Dan je službeno proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, kada je donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma kroz istoriju.

Teme

KCNS

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič