Koncert Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u novosadskoj Sinagogi i na beogradskom Kolarcu

Akademija umetnosti i ovog aprila obradovaće publiku sva dva koncerta svog Simfonijskog orkestra, najpre u Novom Sadu, a potom i u Beogradu.
Koncert Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u novosadskoj Sinagogi i na beogradskom Kolarcu
Foto: Pixabay

Simfonijski orkestar Akademije čine studenti Izvođačkih umetnosti Departmana muzičke umetnosti i njihovi profesori, a dirigent je profesor Andrej Bursać.

Nesvakidašnji repertoar savremene muzike inspirisane tradicionalnim japanskim instrumentima obuhvatiće svetsku premijeru dela "Četiri eterična komada za koto, šakuhači i gudački orkestar" kompozitorke Aleksandre Vrebalov.

Delo je narudžbina njujorške kulturne organizacije Kyo-Shin-An Arts i prvo je kompozitorkino iskustvo komponovanja za koto. Muzika inspirisana ne samo tradicionalnom japanskom muzikom i njenim instrumentima, već i lično proživljenim iskustvom uspeva da uhvati jedinstveni japanski duh instrumenata šakuhači i koto u spoju sa gudačkim orkestrom, tipičnim za zapadnu kamernu muziku, stvarajući osećanja lepote, ravnoteže i harmonije.

Srpsku premijeru na koncertu u Novom Sadu imaće delo gosta iz Sjedinjenih Američkih Država, kompozitora i flautiste Džejmsa Nioraku Šlefera "Končertante za šakuhači, koto, violinu i violončelo". Osim što je kompozitor i flautista, Džejms Nioraku Šlefer je i veliki majstor šakuhačija i jedan od malobrojnih umetnika koji nije japanskog porekla, a da je stekao to zvanje.

Končertante ima osnovnu strukturu barokne forme končerto groso koja podrazumeva manju grupu solista uz pratnju gudačkog orkestra. Koto će svirati japanska umetnica koja živi i radi u Americi, Yoko Reikano Kimura, jedan od najupečatljivijih umetničkih glasova japanskog kotoa i šamisena, čija muzička elegancija i versatilni repertoar konstantno nailaze na odličan prijem kritike.

Solistkinja na violini je Aleksandra Krčmar Ćulibrk, a na violončelu Kristof Jan. U završnici koncerta, orkestar će izvesti "Žar-pticu" Igora Stravinskog čije stvaralaštvo, a i život odražavaju u potpunosti spoj zapadne i istočne kulture i muzike.

Koncert u Novom Sadu održava se u Sinagogi u sredu 12. aprila sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan samo u parteru.

Koncert u Beogradu će se održati u četvrtak 13. aprila sa početkom u 20 časova u Zadužbini Ilije Kolarca. Karte za koncert u Beogradu mogu se kupiti na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

  • pobogu

    09.04.2023 08:42
    Zbog ovakvih stvari i ovakvih ljudi ova planeta se ipak jos uvek okrece...

    Hvala Vam. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič