Premijera predstave "Putujuće pozorište Šopalović" u ponedeljak u Novosadskom pozorištu

Premijera predstave "Putujuće pozorište Šopalović" u Novosadskom pozorištu/Ujvideki sinhaz je u ponedeljak, 8. maja.
Premijera predstave "Putujuće pozorište Šopalović" u ponedeljak u Novosadskom pozorištu
Foto: Marija Erdelji
Predstavu, nastalu po motivima dela Ljubomira Simovića, režirala je Margareta Taboroši.
"Ovo je jedna potresna priča o ulozi pozorišta i umetnosti u ratnim vremenima. Nalazimo se u Užicu, za vreme Drugog svetskog rata. Vešenja, pogubljenja i kažnjavanje građana svakodnevica su okupacione nemačke sile. Lokalne snage tajno organizuju otpor - glad i neimaština su se uvukli u živote ljudi. U ovoj neizvesnoj atmosferi putujuća trupa Šopalović stiže da izvede dramu 'Haramiak' Fridriha Šilera. I životi glumaca i Užičana na današnji dan će se, nepovratno, promeniti. Koliko god meštani loše gledali na dolazak glumaca, njihovu umetnost i veru u umetnost, jedan dan boravka u gradu utiče i odražava se na stvarni život. Zastrašuje i uzdiže u isto vreme", navodi rediteljka.
Drama Ljubomira Simovića, jedno od najistaknutijih dela srpske dramske literature 20. veka, prvi put se izvodi na mađarskom jeziku. 
 
Ulogu Vasilija Šopalovića, vođe trupe, igra Aron Balaž.
 
"Gde se nalazi granica između pozorišta i života? Pozorište inspiraciju stalno crpi iz života, dok život često liči na pozorište. Zajedničko im je to da i u jednom i u drugom slučaju treba postići ciljeve, savladati prepreke, rešiti probleme, odnosno preživeti. Ovaj komad se ne razlikuje puno od toga. Meštani i novopridošla putujuća trupa žele samo jedno. Da prežive. Ali, kao i život, pozorište je puno iznenađenja, pa se postavlja pitanje: Gde je reditelj? Gde je inspicijent? Gde sam ja? Čika Šekspir je to sročio mnogo bolje od mene i kaže: 'Svet je pozornica na kojoj svako igra svoju ulogu'", kaže Balaž.
 
Predstava počinje u 19 časova, na Velikoj sceni Novosadskog pozorišta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič