Kvir filmovi danas i sutra u CK13

Ciklus kvir filma povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT), održava se u Omladinskom centru CK13.
Filmovi počinju u 20 časova, a ulaz je besplatan.
Utorak, 16. maj, od 20h
 
"Džejsonov portret" (Portrait of Jason, Shirley Clarke, 1967, SAD, 105')
 
U ovom avangardnom dokumentarcu, američka filmska rediteljka Širli Klark, najpoznatija po svojim umetničkim i eksperimentalnim filmovima, oslikava portret svog gej prijatelja, afroameričkog kabare plesača Džejsona Holideja. Džejson se priseća dobrih i loših vremena u svom životu. Film je snimljen za 12 sati u jednoj sobi čuvenog hotela Čelsi, u stilu cinema vérité, i predstavlja istovremeno urnebesan i srceparajući portret jednog nesvakidašnjeg čoveka.
Sreda, 17. maj, od 20h
 
"Žena - lubenica" (The Watermelon Woman, Cheryl Dunye, 1966, SAD, 90')
 
Šeril, dvadesetpetogodišnja lezbejka radi u videoteci i pokušava da snimi sopstveni film. Zanimaju je filmovi iz 30-ih i 40-ih u kojima afroameričke glumice najčešće ostaju nepotpisane, te ona odlučuje da snimajući dokumentarac krene u potragu za identitetom glumice potpisane kao - The Watermelon Woman.
 
Žena-lubenica je, poput i drugih rediteljkinih filmova, spoj stvarnog života i fikcije, sa nekoliko likova, poput Šeril i njene majke, koje glume same sebe. Spoj stvarnog i fikcije, kombinacija stvarne arhivske građe i rekonstruisanih materijala, otvaraju filozofski problem reprezentacije stvarnog, ali i ukazuju na političku važnost govora o zanemarenoj strani istorije.
Rediteljkin izraz za ovaj originalan žanr je "Dunyementary".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič