Promocija knjige "Srpsko društvo Crvenog krsta Srbije u Velikom ratu" danas u Arhivu Vojvodine

Promocija knjige "Srpsko društvo Crvenog krsta Srbije u Velikom ratu (1914-1918)" autora prof. dr Milana Radovanovića održaće se u četvrtak, 18. maja u Arhivu Vojvodine, u Žarka Vasiljevića 2A.
Promocija knjige "Srpsko društvo Crvenog krsta Srbije u Velikom ratu" danas u Arhivu Vojvodine
Foto: 021.rs
Podataka o radu Društva Crvenog krsta Srbije, tokom perioda 1914–1918, veoma malo je sačuvano. Srećna okolnost za obradu ove teme bilo je sačuvana Spomenica 1876–1936 u izdanju Društva Crvenog krsta Kraljevine Jugoslavije, kao i Izveštaj o radu 1912–1920 Srpskog društva Crvenog krsta.
Crveni krst Srbije je u uslovima rata omogućio niz informacija o položaju, životu i smrti, zdravlju i uslovima života kako onih koji su ostali u Srbiji, tako i onih na ratištu, u zarobljeničkim logorima i rasejanju, omogućujući njihovu prepisku.
Pošta (u širem značenju pismo, dopisnica, razglednica) se može izjednačiti samo sa jednom rečju "vest". Pismo je bilo vesnik sreće i nesreće, radosti i tuge, nadanja i beznađa, očekivanja i razočarenja. Pismo je bilo to sredstvo koje je "vedrilo i oblačilo", ozdravljavalo i obolevalo duše svih Srba. Pored određenih filatelističkih vrednosti, pismo i njegov sadržaj imali su mnogo veći, često do sada neshvaćen, značaj.
 
Društvo Crvenog krsta Srbije u tom smislu dalo je neprocenjiv doprinos.
 
Promocija će početi u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič