Predavanje "U ateljeu raka krojača" u Poklon zbirci Rajka Mamuzića u sredu

U sredu, 24. maja, u okviru izložbe "Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić", u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića biće održano predavanje "U ateljeu raka krojača".

Govoriće dr Dragana Kovačić, muzejski savetnik i kustos Zbirke grafike i crteža stranih umetnika Narodnog muzeja u Beogradu.

Tema je rad Ljubice Cuce Sokić u dečjim časopisima "Poletarac" i "Zmaj". 
Časopisi su izdvojeni u odnosu na celokupno stvaralaštvo Ljubice Sokić u oblasti ilustracije zbog širokog dejstva koje su, kao sredstva masovne komunikacije, imali u stvaranju vizuelne kulture generacija koje su se obrazovale tokom šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka. 
 
Takođe, ilustracije u dečjim časopisima su predstavljale referentnu tačku u kojoj su se manifestovala kulturna politika jedne države, koja je težila autohtonosti i originalnosti, podjednako izbegavajući konzumerističke, kao i dogmatske ideloške principe. U toj atmosferi se, na stranicama časopisa, pojavljuje autentičan likovni jezik Ljubice Sokić koji se za našu istoriju umetnosti može smatrati jednako važnim kao što je i njeno slikarstvo.
 
Predavanje počinje u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič