Tribina "Svaki femicid je teško ubistvo" u ponedeljak u Crnoj kući

Tribina "Svaki femicid je teško ubistvo" održaće se u ponedeljak, 5. juna, u Crnoj kući u Novom Sadu.

Na tribini će se govoriti o stvarnosti femicida u srpskom društvu i aktivističkim i zagovaračkim inicijativama feminističkih organizacija za inkriminaciju femicida kao posebnog krivičnog dela u krivičnom zakonodavstvu Srbije, kako bi se društvo pomoglo u suzbijanju rodno zasnovanog nasilja a svi slučajevi femicida adekvatno procesuirali i sankcionisali.

Svake dve nedelje, u proseku, jednu ženu u Srbiji ubije član porodice. Najčešće u njenom sopstvenom domu. Nasilje prema ženama i devojčicama je najrasprostranjeniji oblik kršenja prava žena u svetu, a femicid - ubistvo žene zato što je žena, motivisano mržnjom prema ženama, prezirom, kao i osećanjem vlasništva i nadmoći nad ženama - najekstremniji je oblik nasilja prema ženama.
Na ovoj tribini biće postavljena ključna pitanja o femicidu: Šta znamo o femicidu u Srbiji? Šta nam pokazuju podaci? Kakav je društveni i institucionalni odgovor na femicid u Srbiji? Šta je potrebno uraditi u cilju sprečavanja femicida? Koja je uloga organizacija civilnog društva i medija u procesu sprečavanja femicida i transformacije društva ka oslobođenju od patrijarhalnog nasilja?
 
Na tribini govore Biljana Janjić, izvršna direktorka FemPlatz-a, Andrijana Čović, ekspertkinja za rodnu ravnopravnost i Dragana Prica Kovačević, novinarka 021.rs.
 
Početak je u 19 časova.
Tribina "Svaki femicid je teško ubistvo" je deo tribinskog ciklusa Omladinskog centra CK13 koji se realizuje u okviru projekta "HRABROST JE ZARAZNA: Jačanje feminističke svesti i aktivizma u Novom Sadu i Srbiji" uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.
  • Лиманац

    02.06.2023 13:54
    Глупост је убиства на „женска” и „мушка”. Свако убиство је злочин.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".