Izložba "Putevima Rajačića" od danas u Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima

Izložba "Putevima Rajačića" autorke dr Gordane Petković, biće otvorena danas, 7. juna u Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima, u Patrijarha Rajačića 16.
Izložba "Putevima Rajačića" od danas u Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima
Foto: 021.rs
Izložbu će otvoriti episkop sremski Vasilije.
"U godini u kojoj obeležavamo 175 godina od Majske skupštine, Muzej grada Novog Sada, priredio je izložbu o znamenitoj srpskoj porodici Rajačić, u čijoj palati je danas smeštena Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima", kažu u ovoj ustanovi.
Porodica Rajačić pripadala je zahvaljujući baronskoj tituli srpskom plemstvu u Vojvodini u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka. Poreklom je iz Like, polazišta iz kojeg su članovi ove razgranate porodice kretali na svoj životni put, vođeni različitim pozivima, u različite delove Austrijskog carstva. 
 
Najznačajniji predstavnik porodice je Josif Rajačić (1785–1861), episkop dalmatinski i vršački, mitropolit karlovački i patrijarh srpski, koji je imao ogromnu i vrlo kompleksnu ulogu u Srpskom narodnom pokretu 1848/1849. godine, tokom kojeg je predvodio čitav srpski narod u Austrijskom carstvu. Godine 1861. patrijarh je od austrijskog cara Franca Jozefa I dobio baronsku titulu, na koju su imali pravo i potomci njegovog brata Isaka.Titulu barona brinjskih ili barona od Brinja nosili su, zatim, i potomci Danila Rajačića. 
 
S obzirom na to da je porodica bila brojna i da su njeni pripadnici živeli i bili aktivni na širem prostoru, u razdoblju od početka 19. do sredine 20. veka, od Like preko Zagreba, Beča, Budimpešte, Sremskih Karlovaca, Osijeka, Temišvara, Vukovara, Sarajeva, Sombora do drugih mesta, na izložbi su zastupljeni, pored patrijarha Josifa Rajačića, najpoznatiji i najaktivniji članovi porodice, koji su istovremeno, gotovo svi bili, i stanovnici palate Ilion u Sremskim Karlovcima.
 
Na izložbi su predstavljeni dokumenti, fotografije, portreti, nameštaj i lični predmeti članova porodice Rajačić.
 
Otvaranje postavke je u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič