Predavanje "Mebl na platnu" u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje "Mebl na platnu: slike kao izvori za proučavanje nameštaja" održaće se u petak, 11. avgusta u Galeriji Matice srpske.
Predavanje u okviru pratećeg programa izložbe Poklon-zbirka Dragiše Brašovana održaće Ana Samardžić, kustoskinja u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu.
Za potrebe ovog izlaganja, posvećenog ulozi slika kao izvora za proučavanje istorije nameštaja u lokalnoj sredini, pojmovi platno, odnosno slika-predstava označavaju metaforu za bilo koju vrstu vizuelnog materijala (ulja na platnu, grafike, crteži olovkom, akvareli, fotografije) na kom se u prošlosti mogao predstaviti nameštaj, samostalno ili u okviru neke druge kompozicije.
Različit vizuelni materijal sa predstavama nameštaja od velikog je značaja za rekonstrukciju određenih enterijera, kao i za proučavanje istorijskog i stilskog razvoja nameštaja uopšte. Osvrtom na samo par retkih slika i fotografija na kojima su predstavljeni originalni komadi nameštaja koji i danas postoje, izlaganjem će se naglasiti dragocenost ovakvog vizuelnog materijala, kao i važnost legata, odnosno poznavanja istorije o individualnom ili porodičnom poreklu ljudi kojima je taj nameštaj pripadao.
Predavanje će početi u 19 časova.
  • Видовита Зорка

    08.08.2023 15:39
    А какве везе има архитекта са проучавањем намештаја или је неки други Драгиша у питању који је радио на гатеру као столар или неки у салону намештаја

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič