Izložba "Prostor posebnih" u ponedeljak u Galeriji SULUV

Izložba "Prostor posebnih" Marije Jevtić Dajić biće otvorena u ponedeljak, 14. avgusta u Galeriji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine.
Izložba "Prostor posebnih" u ponedeljak u Galeriji SULUV
Foto: Pixabay
Autorka navodi da pod pojmom ritualne inkluzije definiše prelazak čoveka iz humanog u posthumano doba.

"Ritualnom inkluzijom preispitujem identitet društva, identitet osoba sa invaliditetom i - na kraju, svoj lični identitet. Živimo u vreme individualizma i egzistancijalizma, kapitalizma. U takvom okruženju, umetnost je postala jedan od načina da pojedinac ispuni sopstvenu egzistencijalnu prazninu. Ritualna inkluzija kao centralna tema prikazana je kroz dva nivoa", rekla je.

Objašnjava da prvi nivo predstavlja njenu telesno/umnu reakciju na suočavanje sa svetom kroz stvaralaštvo, "jer fundamentalno izmenjeno okruženje čini svojevrstan događaj, konkretno u pitanju je period izolacije tokom pandemije".
 
"Drugi nivo ove serije radova je inkluzivan. 2D arhitektura perceptivnih asocijativnih objekata postavlja posmatrača u ulogu inkluzivnog bića, koje reaguje na događaj, odnosno na diskurse, pravila i zakone nametnute globalnim umrežavanjem. Naše telo je pod uticajem piksela sa jedne strane. Novi prostori su sa druge strane", ističe Jevtić Dajić u vezi sa izložbom.
 
Marija Jevtić Dajić je diplomirala slikarstvo na Akademiju umetnosti u Novom Sadu i master studije na istom smeru. Doktorske studije na Prirodnotehničkom fakultetu u Ljubljani smer grafički dizajn i na Fakultetu tehničkih nauka smer scenski dizajn. Od 2013. izlagala je na 35 samostalnih i preko 300 grupnih izložbi, uz 10 nagrada za rad i delo.
 
Dobitnica je više nagrada za naučni rad kao i stipendija. U svom dosadašnjem radu bavi se pitanjima prolaznosti, onostranog, a u poslednjih godinu dana otvara novo polje i bavi se reinterpretacijom klasične umetnosti u digitalnu umetnost. 
Izložba se otvara u 20 časova i trajaće do 25. avgusta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič