Stručno tumačenje izložbe "Poklon-zbirka Dragiše Brašovana" danas u Galeriji Matice srpske

Stručno tumačenje izložbe "Poklon-zbirka Dragiše Brašovana" održaće se danas, 29. septembra u Galeriji Matice srpske.
Predavanje će održati kustoskinja GMS i autorka izložbe Ivana Janjić. 
Svaki predmet Poklon-zbirke Dragiše Brašovana, pored svojih istorijsko-umetničkih karakteristika, čuva i deo priče o načinu života, potrebama i navikama čuvenog arhitekte. Neobične prvobitne namene, a posebno Brašovanove intervencije u enterijeru i sklapanja elemenata u hrabre celine, odražavale su ukus zrelog stvaraoca  koji iza fasade kreira svoj svet. U tom svetu nežne porcelanske latice sudaraju se sa čvrstom površinom mermera, mesnato akantusovo lišće sa diskretnim romboidnim linijama, jednostavni stubići su graničnici zatalasanim formama, dok sve skupa poigrava objedinjeno svetlošću sa različitih izvora. Svetlost, ključna nematerijalna komponenta enterijera u rukama arhitekte postaje materijal, šarajući površine zidova i tavanica preklopljenim polusenkama i senkama oživljenih predmeta.
Na stručnom tumačenju izložbe publika će biti u prilici da čuje šta je sve činilo magičnim prostor u kome je živeo i stvarao arhitekta Dragiša Brašovan, i zašto je tim Galerije kreirao posebnu prostoriju u završnici izložbe kao svojevrsni omaž velikom arhitekti.
 
Predavanje će početi u 19 časova.
 
Tokom prestojećeg vikenda u 13 i 17 časova održaće se poslednja stručna vođenja kroz izložbu povodom zatvaranja. 
 
Izložba "Poklon-zbirka Dragiše Brašovana" će moći da se pogleda do nedelje, 1. oktobra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič