Projekat novosadskog doma zdravlja: Danas radionica o prevenciji i tretmanu postporođajne depresije

Radionica o prevenciji i tretmanu postporođajne depresije održava se danas u Gradskom centru za pronatalitetnu politiku, Almaška 4.
Projekat novosadskog doma zdravlja: Danas radionica o prevenciji i tretmanu postporođajne depresije
Foto: Pixabay

Reč je o projektu Doma zdravlja Novi Sad tokom kog je planirano održavanje ukupno 25 radionica u prostorijama škole za trudnice, u Gradskom centru za pronatalitetnu politiku. 

Prva radionica održava se danas od 16 do 18 časova.

Projekat je namenjen trudnicama u osmom mesecu trudnoće, budućim očevima, ali i svima onima koji žele da se bliže informišu o ovoj temi. 
 
Predavanja će držati dr Ljiljana Stanišić, specijalista ginekologije i akušerstva i Nevena Studen, psiholog.
 
Postporođajna depresija je poremećaj raspoloženja koji se javlja nakon poroda, a kao odgovor na novonastale životne promene koje donosi rođenje deteta. Procenjuje se da pogađa oko 15 odsto porodilja. Navedeni procenat nije zanemarljiv, kao ni činjenica da se o ovom problemu malo govori.
 
Postporođajna depresija se može javiti posle svake trudnoće (ne isključivo posle prve) kao i kod očeva (u manjem procentu). Poput ostalih depresija, prema intenzitetu se deli na blagi, umereni i teški poremećaj raspoloženja. 
 
Najčešći simptomi postporođajne depresije su: plačljivost, tuga, nagle promene raspoloženja, otežana koncentracija, anksioznost, problem sa spavanjem i apetitom, povlačenje, negativne misli, iritabilnost, iscrpljenost, gubitak interesovanja, osećaj zarobljenosti, gubitka kontrole, krivice, sumnja i strahovi vezano za brigu o bebi.

O samom uzroku depresije se ne bi moglo sa isključivošću i konkretnošću govoriti, ali se pretpostavlja da se grupišu i kombinuju hormonalne promene, fizički, emocionalni, genetski i društveni faktori.

  • RL

    07.10.2023 22:02
    Predavaci
    Ni psiholozi ni ginekolozi nisu edukovani za lecenje ove bolesti niti mogu niti smeju da lece zene sa postporodjajnom depresijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič