Otvaranje izložbe "Paja Jovanović i Gustav Klimt" u petak u Galeriji Matice srpske

Izložba "Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja" biće otvorena u petak, 13. oktobra, u Galeriji Matice srpske.

Kako danas vidimo epohu koja je obeležila kraj 19. i početak 20. veka? Koje su sličnosti naizgled dva različita umetnika – jednog iz Beča, drugog iz Vršca i kako su oni spojili tri muzeja u jednom izložbenom prostoru? Odgovore na ova pitanja pružiće nova izložba u Galeriji Matice srpske.

Na izložbi će biti predstavljena tri ženska portreta iz tri muzeja: Galerije Matice srpske, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere. Ova tri dela, od kojih će dva prvi put biti izložena u Srbiji, ukazuju na sličnosti i razlike među velikim umetnicima, govore o društvenom kontekstu u kojem su nastajali i istovremeno povezuju muzeje iz čijih su kolekcija. 
U prostoru Galerije Matice srpske će se prvi put spojiti stvaralaštvo Paje Jovanovića i Gustava Klimta, pokrenuće se dijalozi o njihovom umetničkom razvojnom putu, ali i o vezama srpske i austrijske kulture u godini koja prethodi obeležavanju 150 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Austrije.
 
Otvaranje izložbe je u 19 sati.
 
Otvaranje će upotpuniti Novosadski duvački kvintet u sastavu Ksenija Mijatović Korom – flauta, Veronika Antunović Marić – oboa, Kristijan Boroš – klarinet, Goran Marinković – fagot i Mirko Marić – horna.
  • Klimt

    03.11.2023 12:35
    Klimt
    Do 14. januara 2024.
  • Posetilac

    30.10.2023 09:36
    Do kada traje izložba?
    Do kada traje izložba?
  • /

    12.10.2023 13:34
    /
    izostavljeno je trajanje izlozbe obzirom da bih prisustvo maje gojkovic i pomagaca zaobisao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič