"Paja Jovanović i Gustav Klimt: Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja" u Galeriji Matice srpske

Izložba "Paja Jovanović i Gustav Klimt: Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja" biće svečano otvorena danas, 13. oktobra u Galeriji Matice srpske.
Na ovoj izložbi biće predstavljena tri ženska portreta iz muzeja Galerije Matice srpske, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere.
Ova tri pažljivo odabrana dela, od kojih će dva prvi put biti izložena u Srbiji, ukazuju na sličnosti i razlike među velikim umetnicima, govore o društvenom kontekstu u kojem su nastajali i istovremeno povezuju muzeje iz čijih su kolekcija.
U prostoru Galerije Matice srpske će se prvi put spojiti stvaralaštvo Paje Jovanovića i Gustava Klimta, pokrenuće se dijalozi o njihovom umetničkom razvojnom putu, ali i o vezama sprske i austrijske kulture u godini koja prethodi obeležavanju 150 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Austrije.
 
Ovu izložbu prati i istoimeni trojezični katalog u čijem sadržaju su uvodni tekstovi ministarke kulture Maje Gojković, upravnice GMS Tijane Palkovljević Bugarski, raspravni tekst muzejske savetnice Snežane Mišić i "povremeno istinite priče" u tekstu "U salonu šešira Oskara Huntera" kustosa Nikole Ivanovića.
 
Svečano otvaranje počinje u 19 časova, a na otvaranju će nastupiti i Novosadski duvački kvintet.
 
Svi zainteresovani će izložbu moći da pogledaju do 14. januara 2024. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič