Humanitarna predstava "Neodustajanje" u četvrtak u SNP-u za pomoć malom Ognjenu

Humanitarna predstava "Neodustajanje" Marije Medenice biće izvedena u četvrtak, 26. oktobra na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.
Humanitarna predstava "Neodustajanje" u četvrtak u SNP-u za pomoć malom Ognjenu
Foto: 021.rs
Ove sezone, odlukom glumice Marije Medenice, predstava se izvodi u humanitarne svrhe, za pomoć obolele dece. Tim povodom Savez dramskih umetnika Vojvodine je potpisao ugovor o saradnji sa Fondacijom "Budi human". Sredstva od prodatih karata će biti uplaćivana sa računa Saveza na račun Fondacije za lečenje bolesne dece i odraslih.
Prihod od predstave "Neodustajanje" 26. oktobra od 20.30 časova je namenjen Ognjenu Bojkoviću, desetogodišnjem dečaku leptiru.
Ognjen je dečak koji je već u prvom danu života primljen na odeljenje neonatologije UDK usled kožnih promena po tipu bulozne epidermolize (Q81.9 Epidermolysis bulossa, non specificata), u javnosti poznatog kao bolest "dece leptira".
 
Ognjen je rođen bez kože na nogama, njegov imuni sistem je oslabljen uprkos suplementaciji,  jer ne unosi čvrstu hranu i sklon je infekcijama zbog otvorenih rana. Usled oštećenja sluzokože, tri puta je imao diletaciju jednjaka i usled bolova u nogama otežano se kreće i brzo umara. Da bi imao adekvatnu negu, tretiranje rana, skidanje viška kože i previjanje zavojima koje mora neprekidno da nosi traje i po četiri sata ujutru i uveče nakon kupanja.
 
 
Od početka ove godine za sve roditelje dece obolele od ove nemilosrdne bolesti, pojavio se tračak nade. Američka kompanija "Krystal Biotech" proizvela je lek "Vyuvek" koji sprečava infekcije rana, zatvara ih i odlaže njihovo širenje, poboljšava imuni sistem i produžava život deci oboleloj od bulozne epidermolize.
 
Za Ognjenovo lečenje u inostranstvu gde je ovaj lek dostupan, potrebna su velika finansijska sredstva za čije prikupljanje mole članovi porodice.
Zbog prirode bolesti Ognjenovi roditelji su se suočili sa veoma skupim troškovima lečenja koje zahteva svakodnevnu veoma komplikovanu negu  (specijalne zavoje, kreme, odeću, ishranu).
 
Sredstva su mu potrebna za terapiju lekom Vyuvek u inostranstvu, dodatne medicinske usluge, putne troškove kao i troškove smeštaja u toku bolničkog lečenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič