Pozorišni festival "Upad" od 31. oktobra do 5. novembra u Fabrici

Pozorišni festival "Upad", koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, održava se po peti put, od 31. oktobra do 5. novembra, u Fabrici SKCNS-a.
Pozorišni festival "Upad" od 31. oktobra do 5. novembra u Fabrici
Foto: 021.rs
Festival počinje u utorak, 31. oktobra, kada će biti izvedena predstava "O Srđanu: koje nacionalnosti je istina?", a nastavlja se 1. novembra kada je na repertoaru predstava "Gidionov čvor". 
 
U petak, 3. novembra, biće izvedena predstava "Devojčice", a u subotu, 4. novembra, "Na litici". Festival će zatvoriti predstava "Major i Helena", koja će biti izvedena u nedelju, 5. novembra.
 
Sve predstave počinju u 20 časova.
 
Za učenike i studente ulaz je besplatan na sve predstave, uz obaveznu rezervaciju ulaznica OVDE.
 
Cena ulaznica je 500 dinara i moći će da se kupe pred početak predstava u Fabrici.
Program:
 
- utorak, 31. oktobar
 
"O Srđanu: koje nacionalnosti je istina?"
 
Ova predstava se bavi problemom istine i pričom o tragičnoj smrti Srđana Aleksića koji je nastradao u rodnom Trebinju 1993, kada su ga pretukla četiri vojnika. Bazirana je na različitim pričama i svedočenjima. Zbog primetnog porasta nacionalizma i šovinizma posebno među mladima, nakon izvedbe autori predstave otvaraju diskusiju sa publikom.
 
Produkcija: Teleport teatar
 
- sreda, 1. novembar
 
"Gidionov čvor"
 
"Gidionov čvor" je duodrama američke spisateljice Džone Adams koja prati susret i sukob nastavnice i majke dečaka Gidiona dva dana nakon dečakovog samoubistva. Majka koja dolazi na zakazan sastanak neposredno nakon tragedije i pokušava da sazna razloge za suspenziju Gidiona iz škole i njegovih sukoba sa nastavnim osobljem i drugim učenicima u školi za koje smatra da su bili presudni za njegovo samoubistvo. Nastavnica i majka tokom teškog i mučnog razgovora prebacuju odgovornost za tragičan čin dečaka jedna na drugu i istovremeno razotkrivaju veoma potresnu priču o usamljenosti i neprilagođenosti dečaka kako u školi tako i kod kuće. 
 
Produkcija: Gradsko pozorište Bečej
 
- petak, 3. novembar 
 
"Devojčice"
 
Ovo je intimistički, lični i ženski komad, koji pod reflektore donosi autentične priče, ali istovremeno govori o predrasudama i stereotipima sa kojima se mlade žene susreću, tokom odrastanja. 
 
Produkcija: Reflektor Teatar
 
- subota, 4. novembar
 
"Na litici"
 
Predstava po komadu "Norveška danas" švajcarskog pisca Igora Bauersime. U pitanju je egzistencijalistička romantična komedija o dvoje mladih koji traže smisao života, a nastala je po istinitoj priči. Na internet čet rumu, Julija objavljuje da želi da se ubije i da ne želi to da uradi sama. Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije na svakih 40 sekundi jedna osoba izgubi život zbog samoubistva. U Evropi godišnje oko 43.000 ljudi izvrši samoubistvo, a više 700.000 to pokuša.
 
Produkcija: Udruženje Budi
 
- nedelja, 5. novembar 
 
"Major i Helena"
 
Predstava je rađena po istinitoj priči Helene Vuković - nekadašnjeg majora Vojske Srbije i trans žene. Monodrama je inscenacija njenog života, od prvog osećaja da je devojčica, a ne dečak u patrijarhalnoj porodici, preko pokušaja potiskivanja sopstvenog identiteta u konzervativnom društvu, do sadašnjeg spokoja kada je i fizički postala ono što je oduvek i bila - žena. Koliko hrabrosti nam treba da budemo ono što jesmo u konzervativnom društvu?
 
Produkcija: Pozorište "Promena" i "Oblak" produkcija

Teme

SKCNS

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič