Veče posvećeno pesniku Miklošu Radnotiju u sredu u Svilari

Okrugli sto "Poslednje pesme Mikloša Radnotija" biće održan u sredu, 8. novembra, u Kulturnoj stanici Svilara.
Naslov predgovora Aleksandra Tišme za prvo srpsko izdanje Radnotijevih "Borskih beležnica" naslov je i okruglog stola posvećenog ovom velikanu poezije, čijih je devet pesama koje čine "Borske beležnice" ušlo u mnoge antologije svetske poezije. 
Radnoti je bio zarobljen u Borskom logoru za vreme Drugog svetskog rata i bio je član tužne povorke "Usiljenog marša" kojim su nemački okupatori, želeći da logoraše sprovedu do Nemačke, najveći broj njih u toku marša ubili ili iznurili do smrti. 
 
Takvu je sudbinu, u novembru 1944. godine, doživeo i sam Radnoti, čije je telo ekshumirano iz masovne grobnice kod mesta Abda u Mađarskoj 1946. 
Uz ostatke njegovog tela, obeleženog kao "telo broj 12", nalazio se i notes sa porukom ispisanom na pet jezika: "Ovaj notes sadrži pesme mađarskog pesnika Mikloša Radnotija" i adresom u Budimpešti na koju se potencijalni nalazač molio da notes dostavi. To se i desilo i tako danas znamo za Radnotijeve pesme iz ove zbirke, koje spadaju u najpotresnija svedočanstva užasa koje čovek može prirediti drugom čoveku.
 
Grupa logoraša u toku marša od Bora do Mađarske bila je smeštena upravo u prostoru Ristićeve fabrike svile u kojoj se danas nalazi KS Svilara, što daje poseban povod za organizaciju ovog događaja, koji se priređuje u nedelji u kojoj je Radnoti streljan. Mikloš Radnoti bio je Jevrejin i poslat je na prisilni rad u Borski logor.
 
O ovom pesniku ljudskog stradanja govoriće Mirko Štark - predsednik Jevrejske opštine Novi Sad, Karolj Kovač - novinar, publicista i autor nekolicine filmova posvećene Radnotiju i "Usiljenom maršu", kao i Dragan Stojmenović - urednik Borske bilbioteke koja je objavila nekoliko izdanja "Borskih beležnica".
 
Radnotijeve pesme govoriće Jugoslav Krajnov, a moderator će biti Lazar Jovanov.
 
Okrugli sto počinje u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič