Tribina "Nasilje u Srbiji" 16. novembra u CK13

Tribina "Nasilje u Srbiji - od neviđene društvene tragedije do povratka vojske na Kosovo" održaće se u četvrtak, 16. novembra u Omladinskom centru CK13.
Od masakra u Beogradu i Duboni i Malom Orašju koji su se dogodili u maju, do terorističkog akta u Banjskoj na Kosovu u septembru, Srbija je za kratki vremenski period prošla put od kulminacije nasilja u društvu do etnički motivisanog oružanog sukoba.
 
Iako je nasilje odlika vladajućeg režima koje se svakodnevno očituje u svim privatnim i javnim sferama društvenog života, organizatori tribine smatraju da je intenzitet ove spirale nasilja simptom sve razornijeg pucanja društva koje se ne suočava sa ratnom prošlošću, niti sa uzrocima strukturnog nasilja.
Odluka vlasti da u potpunosti izignoriše zahteve protesta "Srbija protiv nasilja", da oneomogući istragu o uzrocima masakara, i velika verovatnoća njene umešanosti u zločin u Banjskoj su jasan znak da vlast neće odustati od sprovođenja politike nasilja nad civilnim društom.
 
Sa druge strane, ujedinjena opozicija je prekinula proteste i poziva na jedinstvo u svrgavanju režima na decembarskim izborima kao neophodnog uslova za promene.
"Nezavisno od rezultata predstojećih izbora, postavljamo pitanje da li je dovoljno svrgavanje režima u suočavanju sa posledicama dugogodišnjeg državnog nasilja, negiranja zločinačke prošlosti, i postvaljamo pitanje da li postoje i ko su ljudi koji mogu otvoriti prostor za izgradnju mira u našem društvu", poručuju organizatori.
 
Na tribini govore: Dejan Atanacković, pisac i vizuelni umetnik; Sofija Mandić, pravnica, članica Ceprisa, autorka Peščanika i Katarina Milićević, mirovna aktivistkinja Centra za nenasilnu akciju Beograd-Sarajevo.
 
Razgovor moderira Ozren Lazić iz Omladinskog centra CK13.
 
Tribina počinje u 19 sati.

Teme

CK13

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič