Festival filmskih autorki i danas u KCNS

Festival filmskih autorki održaće se 24. i 25. novembra u Kulturnom centru Novog Sada u organizaciji Udruženja OFF Novi Sad.
Festival okuplja autorke kako bi podržao žensko filmsko stvaralaštvo, afirmisao rad autorki i angažovanu umetnost, kao i podstakao formiranje ženskih filmskih kolektiva.
 
U toku dva dana festivala, publika će imati priliku da pogleda dugometražni film "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović, kao i kratkometražnu selekciju koju čine filmovi "Ševa" Katarine Krstić, "Večera sa Ljubom" Divne Stojanov, "Ko je sad taj Ika Bašić?" Tamare Trninić, "Poslednji čin" Une Bojić i "Dan za nas" Tamare Kostrešević.
Nakon projekcija, biće održani i razgovori sa autorkama.
 
U okviru festivala biće održana radionica "Doku portret - Žene snimaju žene", na kojoj će sve zainteresovane polaznice moći da intervjuišu jedna drugu, kao i da se nađu u ulozi snimateljki.
Ideja radionice jeste da se naprave kratki, realistični i iskreni portreti žena koji će srušiti predrasude, dati jak društveni komentar, prikazati autentičnost i različite nijanse života žena.
 
Radionicu će voditi direktorka fotografije Ankica Mićašević.
 
S obzirom na to da se 25. novembra obeležava Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama, biće održan i panel "Ispred i za kamere: Nasilje nad ženama na filmu" posvećen zamršenim slojevima psihičkog i fizičkog nasilja nad ženama, načinu na koji je to prikazano na filmu, borbama žena koje rade u filmskoj industriji i zloupotrebi autoriteta.
 
Više o programu pogledajte OVDE.
  • Lilika

    18.11.2023 18:34
    Zene
    Bravo za autorke, cestitamo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič