Revija filmova sa 13. Festivala filmova Jugoistoične Evrope u bioskopu Arena

Revija filmova sa 13. Festivala filmova Jugoistoične Evrope (South East European Film Festival) stiže u Novi Sad pod nazivom "Balkanofilmofilija Pariz–Berlin–Vašington–Novi Sad".
Revija filmova sa 13. Festivala filmova Jugoistoične Evrope u bioskopu Arena
Foto: Pixabay
Nakon Pariza, Berlina i Vašingtona, revija će se održati od 29. novembra do 1. decembra u bioskopu Arena Cineplex. 
 
Biće prikazano sedam naslova iz regiona, a festival organizuju Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski" i bioskop Arena Cineplex. 
South East European Film Festival je internacionalni festival koji okuplja autore iz zemalja sa područja jugoistočne Evrope i održava se u Parizu, Berlinu i Vašingtonu, a ove godine prvi put i u Novom Sadu.
 
Dnevne ulaznice za festival važe za sve filmove u okviru festivala koji će biti prikazani tokom jedne večeri. Ulaznice po ceni od 300 dinara za jedan festivalski dan moguće je kupiti na blagajnama bioskopa Arena Cineplex.
Repertoar festivala:
 
Sreda, 29. novembar
 
19h – Otvaranje festivala i specijalna projekcija filma "Svetlost i senke – i umetnike ubijaju zar ne?" (trajanje filma 30 minuta)
 
Ovo je priča o slikaru Savi Šumanoviću (1896-1942), slikaru svetlosti koji je slavio život a doživeo surovu smrt od fašista 1942. Ovaj film je za samo tri meseca dobio 30 međunarodnih priznanja na festivalima u Indiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Kataru, Dubaiju, Maleziji, Saudijskoj Arabiji, na Bliskom istoku, u Grčkoj i Francuskoj. 
 
19:45h – projekcija filma "Vera" (trajanje filma 127 min)
 
Film "Vera" je inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić, špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, koju su neki nazivali "srpska Mata Hari". 
 
Četvrtak, 30. novembar
 
19h – Svetska premijera dokumentarnog filma "Boro Drašković – Od Akademije umetnosti Novog Sada do svetske duhovne večnosti" (trajanje filma 28 min)
 
Svetska premijera dokumentarnog filma koji predstavlja portret reditelja Bore Draškovića.
 
19:45h - projekcija filma "Trag divljači" (trajanje filma 105 min)
 
Perspektivni novinar u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine istražuje političko svirepo ubistvo u ruralnom mestu, samo da bi se našao upleten u porodičnu dramu prepunu mračnih tajni i duge istorije nasilja i zloupotrebe.
 
Petak, 1. decembar
 
19h - projekcija dokumentarnog filma "Boje i ritmovi nemira" (trajanje filma 53 min)
 
Dokumentarni film "Boje i ritmovi nemira" govori o avangardnoj grupi Collegium Artisticum koja je delovala od 1939. do 1941. godine u Sarajevu. Osnivači su Jahiel Finci, Vojo Dimitrijević, Oskar Danon i Anika Rajs. Grupa je imala oko stotinu članova i kroz razne umetničke programe (predstave, predavanja, koncerte, izložbe) upozoravala je na nadolazeću opasnost fašizma iz Evrope. 
 
20h - projekcija filma "Sve je išlo sigurnim tokom" (trajanje filma 10 min)
 
Glavni likovi filma su u godinama kada čuju poslednji poziv za odlazak iz male sredine i imaju drugačije izglede u vezi sa napuštanjem porodičnog komfora (ili teskobe), radi života u drugim gradovima i većim zemljama. 
 
20:15h - projekcija filma "Mali čovjek u velikom kaputu" (trajanje filma 7 min)
 
Priča o dečaku prepuštenom samom sebi da se izbori sa životom, obučen u veliki teški kaput problema, obaveza, buke i gužve grada.
 
Nakon projekcija biće uručene nagrade festivala o kojima je odlučivao američki, evropski i evropski žiri mladih iz Pariza i Berlina:
 
- Predrag Miki Manojlović – Najbolja muška uloga (Trag divljači)
- Jovana Stojiljković - Najbolja ženska uloga (Vera)
- Saida Mustajbegović - Najbolji dokumentarni film (Boje i ritmovi nemira)
- Nedeljko Kovačić - Najbolja režija (Vera)
- Đorđe Milosavljević, Nenad Pavlović, Dimitrije Vojnov, Živojin Pavlović - Najbolje scenario (Trag divljači)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič